Link til regionens franske hjemmeside.

Normandie.

Består af departementerne:
Calvados
/ Eure / Manche / Orne / Seine-Maritime

Til billedside.


[ Auver-sur-Oise ]     [ Cabourg ]     [ Claude Monet ]     [ Cimetière St-Laurant ]     [ Colleville-sur-Mer ]     [ D-dag ]    
[
Deauville ]     [ Étretat ]     [ Giverny ]     [ Houlgate ]     [ Invationskysten ]     [ Le Mont St. Michel ]    
[
Pont de Normandie ]     [ Pont de Tancarville ]     [ Sainte-Mère-Église ]    
[ "Spirit of American Youth" ]     [
Trouville ]     [ Vernon ]

Officielt består Normandiet af 2 regioner. Nemlig Haute Normandie og Basse Normandie, men det er for nemheds skyld valgt, at betragte Normandiet som én region her på siden.  
Normandiet er nok et område, som de fleste danskere forbinder med krigen og D-dagen, som på fransk bliver kaldt "Jour J". Invasionsstrandene med de kendte navne Sword Beach, Juno Beach, Gold Beach, Omaha Beach ligger alle i departementet Calvados og endelig længst mod vest er Utah Beach, som ligger i departementet Manche. 
Det er meget naturligt steder, som det er utrolig interessant og spændende at besøge, men man må ikke i farten glemme andre steder, som bestemt også er et besøg værd på disse kanter.
 
Man skal lige gøre sig klart, at Normandiet "først" begynder et stykke nede af kysten. Helt mod nord ligger regionen Nord / Pas-de-Calais, derefter kommer regionen Picardie og først nede ved den lille by Mers-les-Bains, begynder Normandiet.  
Nord / Pas-de-Calais og Picardie  strækker sig pænt ind i landet, men har til gengæld kun en forholdsvis kort kyststrækning og er man ikke så bekendt med området, er man tilbøjelig til at tro, at hele den nordlige del af kysten hører til Normandiet - og det er altså forkert.

Til gengæld må man ikke snyde sig selv for den oplevelse det er, at komme til Dunkerque og Calais og derefter køre ind på kystvejen D 940 og følge den helt ned til Mers-les-Bains og opleve de mange spændende ting der er undervejs. 
 
Vil du vide mere om museet i Caen så klik her.
Vil du vide mere om departementet Calvados så klik her.
Vil du vide mere om den store amerikanske kirkegård Cimetière St-Laurant så klik her
Vil du læse rejsenotater fra Nordfrankrig, så klik her.

Men se nedenunder hvad Normandiet også er.

Når man "besøger" Van Gogh og Auvers-sur-Oise, kan man meget passende besøge en anden berømt malers hjemsted, nemlig Claude Monet og hans berømte have i Giverny og ikke så langt derfra, ligger Monet´s gravsted.  

Fra Auvers-sur-Oise kører man ca. 60 km. mod vest, til byen Vernon. Ca. 5 km. før man kommer til Vernon, ligger Giverny.

Så er det om at tilkæmpe sig en parkeringsplads, for stedet er fyldt med turister. Ikke desto mindre er det dejligt forfriskende at gå en tur rundt i haven - og husk endelig at komme over på den anden side af gaden - via den lille tunnel.

Det er her ovre man rigtig kan se alle de ting, som har givet Monet inspiration til de mange kendte malerier med åkander, havebroer m.m., i alle mulige farvenuancer. 

Hyggeligt og romantisk er det - men også rigtig "turistet".

Vil du vide mere om Monet og Giverny så klik her
Vil du læse rejsenotater fra Nordfrankrig, så klik her.

 

Til sidetop.

Det er nok nu man trænger til lidt frisk luft og hvad er bedre end dette:
Fra Monet´s Have køres der gennem Vernon og ud på D181. Ca. 6 km. efter at have krydset Seinen drejes der fra ad autoroute E05 - A 13 i retning mod Le Havre. Derefter drejes fra mod Pont de Tancarville (betalingsbro) og kursen sættes mod nordvest - Klipperne ved Étretat.


Det er en indtagende kyststrækning med flotte skrænter og formationer, rullesten på hele strandbredden, små hyggelige vige og mange badesteder


Grunden til denne kørevejledning, er, at man gerne skulle via Tancarville-broen på vejen op til Étratat og på vejen tilbage, skal man så køre ad den nye imponerende hængebro Pont de Normandie.
På denne måde kommer man nemt ned til nogle af de berømte badesteder som Trouville, Deauville, Houlgate og Cabourg. Herfra er der ikke langt til Invationskysten.

Vil du læse rejsenotater fra Nordfrankrig, så klik her.

Til sidetop.

Arromanches, Utah, Omaha, Sword, Gold og Juno Beach.
Den 6. juni 1944.
 
 
Navne - og en dato - der ligger dybt i folks bevidsthed - ingen er i tvivl om hvad - og hvor - det er. 

Det gør et dybt indtryk at se de steder, hvor nogle af krigens store begivenheder har fundet sted og lige så stort et indtryk gør det at se, hvor enormt et "projekt" det har været. 
 
Ikke mindst de kunstigt anlagte havne, her f.eks. Mulberry B i Arromanches, hvor man stadig kan se rester fra dengang.
 
Vil du læse rejsenotater fra Nordfrankrig, så klik her.

Til sidetop.
 
Kør ind til Sainte-Mère-Église - den første by i Normandiet, der blev befriet af amerikanske faldskærmstropper, som sprang ud over byen om natten og havde befriet byen tidligt om morgenen den 6. juni 1944. 

Byen - og ikke mindst kirken - er kendt fra både film og virkelighed, på grund af  faldskærmssoldaten John Steele, der kom til at hænge fast med sin faldskærm i kirketårnet i flere timer, alt imens der blev kæmpet voldsomt om byen. 
Soldaten overlevede ved at spille død, men rygterne siger, at han blev lettere døv på grund af kirkeklokkerne, som kimede i timevis.....
(Han hænger stadig i kirketårnet, i form af en dukke. 1994.).
 
I øvrigt har kirken en moderne rude med motiv af faldskærmssoldater - ikke helt almindeligt at se i en kirke - og mange af byens gader er opkaldt efter helte fra befrielsesdagen.
Vil du læse rejsenotater fra Nordfrankrig, så klik her.

Til sidetop.
En ting man hele tiden møder - specielt i den nordlige del af Frankrig - er de utallige militærkirkegårde fra 1. og 2. verdenskrig. 
Mange forskellige nationer har deres egne kirkegårde, men meget naturligt er de amerikanske i overtal.
 
Kører man fra Omaha Beach mod øst ad kystvejen D514, kommer man efter nogle kilometers kørsel, til en af de største amerikanske soldaterkirkegårde - Cimetière St-Laurant - som ligger næsten helt ud til kysten, mellem Colleville-sur-Mer og Saint-Laurent-sur-Mer.
 
I nærmest uendelige rækker, står de hvide kors i skærende kontrast til de utrolig velholdte græsplæner. 
Helt nøjagtig ligger 9.387 amerikanske soldater begravet her, hvoraf de 307 er ukendte.
 
Bag mindesmærket, som består af en halvbuet søjlegang og i hvis midte der står en statue ("Spirit of American Youth"), ligger "De savnedes have", hvor man kan se navnene på 1557 savnede soldater, som man ikke har fundet eller har kunnet identificere.
  
Række på række står kors og fortæller deres tavse historie om fædre og sønner, som måtte bukke under i kampen for at befri Europa.
Det er en knugende oplevelse at gå rundt på kirkegården og ikke mindst opleve stilheden.........

Vil du vide mere om den amerikanske kirkegård så klik her
Vil du læse rejsenotater fra Nordfrankrig, så klik her.

Til sidetop.

Hvis man på et eller andet tidspunkt i sit liv får chancen til at komme til Frankrig, må man ikke undlade at aflægge et af Frankrigs berømte turistattraktioner et besøg: det middelalderlige fæstningsværk og kloster, Le Mont St. Michel, som har fået tilnavnet "Vestens Perle" eller "Vestens Vidunder".

Grundlagt år 966 på en 50 meter høj klippeø og forbundet med fastlandet af en ca. 2 km. lang dæmning, ligger klosteret som en af den kristne kirkes mest berømte helligdomme.
Der kan være op til 10 meters forskel mellem ebbe og flod (en af de største forskelle i Europa) så man skal tage parkeringsanvisningerne alvorligt...!
Absolut seværdigt - og fyldt med turister og ødelagt af souvenirboder.....

Vil du vide mere om Le Mont St. Michels historie så
klik her.
Vil du læse rejsenotater fra Nordfrankrig, så klik her.

Til sidetop.

Klik her, hvis du vil læse lidt historie om klosteret.

Lidt historie.

Temperaturer i Normandiet

Måned:

Jan. Feb. Mar. Apr. Maj Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.

Gennemsnitstemperatur:

7,6º 6,4º 8,4º 13,0º 14,0º 20,0º 21,6º 22,0º 18,2º 14,5º 10,8º 7,9º
Kilde: Frankrigs Meteorologiske Institut.

Mail til Jens Rostgaard Gjerløv.

© Copyright.

Til sidetop.

Alle rettigheder forbeholdes.

Til: www.gjerlov.org