Link til regionens franske hjemmeside. Côte d'Azur.

Består af departementerne:
Alpes-Maritimes
/ Monaco-Monte-Carlo

Til billedside - PC.

[ Antibes ]     [ Cannes ]     [ Chagall ]     [ Croisette ]     [ Fragonard ]     [ Grasse ]    
[ Koglebanen ]     [ Kystvejen ]     [
Matisse ]     [ Menton ]     [ Molinard ]     [ Monte-Carlo ]    
[
Nice ]     [ Route Napoléon ]     [ Tunnel du Mont Blanc ]     [ Vence ]     [ Ventimiglia ]


Officielt hedder regionen Provence-Alpes / Côte d'Azur, hvor Côte d'Azur er en del af regionen. Her på siden er det for nemheds skyld valgt, at betragte regionen som 2 regioner. Nemlig Côte d'Azur  som én region for sig og Provence-Alpes (eller bare Provence) som en anden region.

Côte d'Azur er betegnelsen for kyststrækningen, der går fra den Italienske grænse og over til "omkring Cannes" samt det tilhørende bagland. 
Til tider kan det være vanskeligt at finde ud af, hvor grænsen til Côte d'Azur går helt nøjagtigt og hvilke departementer der ligger i regionen. Det afhænger meget af, hvilke bøger og brochurer man kommer i nærheden af og i nogle sammenhænge bliver hele den østlige del af Middelhavskysten benævnt som Côte d'Azur... sådan er det.....vi har valgt at lade departementerne Alpes-Maritimes og Monaco-Monte-Carlo ligge i region Côte d'Azur.

Skal man feriere i dette - aller østligste -  hjørne af Frankrig, vil vi foreslå, at man lader turen derned gå gennem Schweiz og Norditalien
For det første er den ikke ret meget længere (ca. 50 km. - men det afhænger selvfølgelig af, hvor på kysten man skal hen) og dernæst er den en dejlig afveksling fra den mere slagne motorvej, som godt kan blive lidt kedelig i længden. 

Man skal være opmærksom på, at de schweiziske motorveje er betalingsveje lige som de franske, men det virker på en lidt anden måde end i Frankrig. I Schweiz skal man på forhånd have købt en mærkat til at sætte i forruden, som viser om man har betalt for kørsel i et helt år, eller for et nærmere defineret tidsrum.
Det vil derfor være en god idé, at  købe mærkaten hjemmefra (f.eks. hos FDM), så man ikke kommer i klemme dernede og skal betale bøde, fordi man ikke har fået sat sådan én i forruden!

OBS. Der er  noget længere mellem tankstationerne på de italienske motorveje, end der er på de tyske og franske, så man skal huske at tanke bilen godt op, inden man kører ind i Italien. 

Hvis man beslutter sig til at tage gennem Schweiz, skal man ofre pengene og køre gennem Tunnel Du Mont Blanc (ca. 11,5 km.). Prisen for at køre igennem er lidt pebret. For en personbil er prisen ca. 44 € for en enkelt billet og for en campingvogn ca. 57 €  (2014 priser). Men det er en oplevelse og så er det også samtidig en besparelse i køretid og kilometer.
Dernæst kommer den smukke oplevelse - nemlig, at køre ad kyst-motorvejen i Italien A10 og Frankrig A8 - hvor det ene flotte panorama efter det andet ruller frem foran én. Alene dét, er turen værd og den der kører har også en lille mulighed for at se bare lidt af herlighederne. 

Når man så engang skal hjem, kan man meget passende tage hjem gennem Frankrig - så har man fået en tur, som er rig på mange forskellige oplevelser.

Til sidetop.

Går turen fra den italienske grænse og vest over, kan man også med stor fornøjelse vælge at tage den rigtige kystvej N98, som snor sig ud og ind langs kysten. 

Det eneste man skal være forberedt på, er, at der er utrolig meget trafik og det kan være en meget langsommelig affære at komme frem, især gennem byerne. Men besværet bliver rigeligt belønnet med en pragtfuld oplevelse ad den utroligt spektakulære vej. 

Til gengæld er der "ikke tid" for den der kører, til at se så meget.....

Til sidetop.

Følger man N98 fra den italienske grænse, kommer alle de kendte byer, som perler på en snor: Ventimiglia, Menton, Monte-Carlo, Nice, Antibes, Cannes med sin berømte "Croisette" samt alle de andre, mindre byer.

T.h. udsigt over den berømte havn i Monte Carlo, som de fleste kender, om ikke andet, så fra James Bond-film eller motorsport.

Vil du vide lidt mere om Monte Carlo så klik her. (Siden er på fransk og engelsk, m.m.)

Til sidetop.

Turen langs kysten byder både på det civiliserede og det lidt mere vilde. 

Man skal regne med, at det f.eks. ovre mod den italienske grænse kan være lidt af et problem at komme til at bade. 
Her er kysten mange steder fyldt med sten og de få steder hvor det er til at komme til, er i forbindelse med et hotel eller lignende, hvor man ikke bare kan lægge sig ned, uden at købe både strandplads og drikkevarer.

Først når man kommer vest for Monaco, bliver der rig mulighed for at komme ned til "rigtige" badestrande. Mange af dem er ikke ret store og ligger i små vige o.lign., men til gengæld er der mange af dem.

Til sidetop.

Søger man ind i baglandet og begiver sig ud på Route Napoléon, støder man på flere kendte byer. Grasse er med sine ca. 40.000 indbyggere kendt for sin parfumeindustri og er ganske enkelt Frankrigs parfumecentrum.

Her ligger bl.a. de kendte mærker Fragonard og Molinard, som altid er gode for et besøg og hvor der er mulighed for at gøre nogle gode indkøb direkte fra fabrikken.

Ikke så langt herfra, mod nord-øst, ligger byen Vence, som har huset flere kendte kunstnere, bl.a. Chagall og Matisse. Sidstnævnte har bekostet opførelsen af en lille kirke, som er meget kendt.

Det er også på disse kanter, man flere steder vil krydse den berømte jernbane fra Nice til Digne, også kaldet "Koglebanen". (Se Provence.)

Vil du se et kort over Grasse så klik her.
Vil du vide mere om parfumefabrikken Fragonard så klik her. (Siden er på fransk og engelsk.)

Til sidetop.

Nice er med sine ca. 350.000 indbyggere Frankrigs femte største by og en kogende heksekedel af mennesker og forretninger.

Côte d'Azur´s "hovedstad" er særlig berømt for sin flotte Promenade des Anglais som sammen med La Croisette i Cannes, hører til nogle af verdens mest berømte strandpromenader og de flotte bygninger omkring Place Masséna med de flotte buegange er også vidt berømt.  

Men andre ting er også værd at besøge. Blomstermarkedet på Cours Saleya og den gamle bydel ligger lige ved siden af hinanden, bag ved Quai des Etas-Unis - bare et stenkast fra strandpromenaderne.

Om aftenen bytter blomstermarkedet plads med en masse restauranter, som bestemt også er et besøg værd. Utrolig hyggeligt og med rimelige priser - prøv f.eks. en gang østers i "Le Grand Bleu". 

Og en tur op og ned ad Avenue Jean Médecin må man heller ikke snyde sig selv for. (Gaden er i øvrigt opkaldt efter byens tidligere borgmester.) 

Rundt omkring i byen ligger de flotte, statelige bygninger og man må sige, at de er imponerende.
Men som andre storbyer har også Nice sine fattige, hvilket man ikke kan undgå at se. 

Og så lige et lille tip:

Skal man med koglebanen fra Nice til Digne, skal man ikke lede efter Gare SNCF, men derimod efter Gare des Chemins de Fer de Provence.

Husk også, at der er pensionist rabat når man er fyldt 55 år (2004).

Vil du se et kort over Nice så klik her.


Til sidetop.

Temperaturer i Côte d'Azur

Måned:

Jan. Feb. Mar. Apr. Maj Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.

Gennemsnitstemperatur:

12,2º 11,9º 14,2º 18,5º 20,8º 26,6º 28,1º 28,4º 25,2º 22,2º 16,8º 14,1º
Kilde: Frankrigs Meteorologiske Institut.

Mail til Jens Rostgaard Gjerløv.

© Copyright.

Til sidetop.

Alle rettigheder forbeholdes.

Til: www.gjerlov.org