Link til regionens franske hjemmeside. Languedoc-Roussillon.

Består af departementerne:
Aude
/ Gard / Hérault / Lozère
/ Pyrénées-Orientales

Til billedside - PC.

[ Avignon ]     [ Bassin de Thau ]     [ Béziers ]     [ Carcassonne ]     [ Cap d'Agde ]    
[
Caves Byrrh ]     [ Cevennerne ]     [ Défilé de Pierre-Lys ]     [ Ferieområder ]    
[
Georges du Tarn ]     [ Millau ]    [ Katharerne ]     [ La Cité ]     [ Montpellier ]     [ Narbonne ]  
[ Perpignan ]     [ Pont du Gard ]     [
Quillan ]     [ Sète ]     [ Strande ]


Link til byens franske hjemmeside.
Byen Carcassonne, med sin store og imponerende bymur.

Området Languedoc-Roussillon hører med til det man kalder Sydfrankrig, lige såvel som Provence og Côte d'Azur. Men man skal gøre sig én ting klart: Vejrmæssigt kan der være meget stor forskel på de to områder.
 
Hvor man i Provence og Côte d'Azur er temmelig sikre på godt, varmt og solrigt vejr, så er risikoen for mindre godt vejr, større i den sydligste del af regionen, ned mod Pyrenæerne. Derimod er vejret i den nordlige del af regionen væsentlig mere stabilt og regionen er en af de varmeste i Frankrig. Men som der skrives flere steder: af forskellige årsager, kan vejret variere meget, efter som det er en region med stor udstrækning.
 
Personligt har vi ikke gode erfaringer med vejret i den sydligste del af regionen og det gælder for mange andre vi har talt med.
Man skal derfor gøre op med sig selv, om man vil være sikker på godt vejr eller udsætte sig for det lidt mere ustabile. 

Har man besluttet sig til, at det skal være Languedoc-Roussillon, finder man ud af, at området gemmer på bynavne som:

Perpignan, tusindårig by med et vældigt fæstningsanlæg og i øvrigt en by som den dag i dag er præget af de voldsomme konflikter der gennem tiderne har været mellem Frankrig og Spanien og de mægtige Mallorca-fyrster. Den er tydelig spansk-præget.

Vil du se et kort over Perpignan så klik her
Vil du vide mere om Perpignan så klik her. (Siden er på fransk og engelsk.)

Narbonne, omgivet af ny feriebebyggelse med hoteller. 
Vil du se et kort over Narbonne så klik her
Vil du vide mere om Narbonne så klik her. (Siden er på fransk, tysk og engelsk.)

Carcassonne, berømt fæstningsby - se længere nede på siden.
Vil du se et kort over Carcassonne så klik her
Vil du vide mere om Carcassonne og omegn så klik her. (Siden er på fransk, tysk og engelsk.)

Montpellier, huser et af Frankrigs betydeligste universiteter, som blev grundlagt allerede i 1200-tallet. Desuden er byen præget af mange adels-residenser, som er opført i 1600-tallet. Endelig er byen også præget af sit udendørs liv og de mange studerende.
Vil du se et kort over Montpellier så klik her
Vil du vide mere om Montpellier så klik her. (Siden er på fransk, tysk og engelsk.)

Béziers, vigtigt vin-og spirituscenter.
Vil du se et kort over Béziers så
klik her

Desuden er egnen gammelt Kathar-land, hvilket har medført, at der ligger utrolig mange, gamle borgruiner.

Til sidetop.

Pont du Gard - ca. 25 kilometer vest for Avignon, er en akvædukt bygget af romerne - formodentlig omkring år 20 f.Kr. - til at føre vand fra Eure-kilden ved Uzès 50 kilometer borte, frem til Nîmes.

Den er ca. 50 meter høj, 275 meter lang, er lavet med 3 rækker buer oven på hinanden og brokonstruktionen regnes blandt de mest berømte vidnesbyrd om romersk ingeniørkunst.

For en del år siden var det muligt at gå i broens aller øverste vandrende (t.v. nederst) som nogle steder er overdækket, men i dag må man må ikke længere færdes på øverste etage. Det er dog lige så fantastisk at betragte bygningsværket fra nederste etage.

Vil du vide mere om Pont du Gard så klik her. (Siden er på fransk og engelsk.)

(Se også under
Provence - andre ting ligger tæt ved Avignon.)

Til sidetop.

Georges du Tarn - også kaldt Europas Grand Canyon (men lad os ikke glemme Grand Canyon du Verdon i Provence!) - strækker sig ca. 80 km. gennem de smukke slugter (nogle steder op til 500 meter dybe) i Cevennerne og byder på det ene flotte panorama efter det andet. 

Et godt udgangspunkt for en tur, kan være byen Millau - som ligger i region Midi Pyrénées - tæt på grænsen ind til Languedoc Roussillon.

Særlig smuk er turen mellem Rozier og Sainte-Énimie - en strækning på ca. 35 km. Fra Millau køres mod nord ad N 9 - E 11til Aquessac. Herfra køres ad D 907 mod Rozier og herfra køres der videre ad D 907 mod Sainte-Énimie. Det er virkelig turen værd.

Et barskt område om vinteren, men om sommeren er det utrolig flot - og varmt. 
Er man heldig kan man stadig visse steder se rester fra en svunden tid, nemlig materiel fra 2. verdenskrig, som bare har fået lov til at blive stående, det hvor det "faldt". Eks. denne flyvemaskine.

Vil du vide mere om Georges du Tarn så klik her. (Siden er på dansk, fransk, tysk og engelsk.)
Til sidetop.

Ordet "Katharer" er en betegnelse for en række sekter, som blev forfulgt af den katolske kirke i det 11. og 12. århundrede, fordi de ikke anerkendte pavens autoritet. 

Kører man fra øst mod vest ad D117 mod byen Quillan, kommer man forbi området Défilé de Pierre-Lys, hvor der ligger utrolig mange ruiner efter Kathar-borge og bjergene er fyldt med huler.

Vil du se et kort over Quillan så klik her.
Vil du vide mere om byen Quillan og omegn så klik her. (Siden er på fransk.)

Til sidetop.

Ligesom i 1200-tallet, er der kun 2 porte ind til den gamle bydel. Den ene ses på billedet til venstre, nederst.

Til højre for byporten (og til højre her) ses en statue af "Heltinden fra Carcassonne", som var gift med saracenerkongen Balaack.

Vil du vide mere om byen så klik her. (Siden er på fransk, tysk og engelsk.)

 

 

Til sidetop.

Men, Languedoc-Roussillon er også andet og mere end det.

Regionen er, foruden sin spiritusproduktion, også kendt for sin store vinproduktion (som jo også er en kultur...) og hvad vil være mere nærliggende, end et besøg i et af disse "vinhuse" og se hvor den vin du engang imellem drikker, kommer fra.

Et besøg i Caves Byrrh kan anbefales. Den ligger i byen Thuir, ca. 12 kilometer sydvest for Perpignan. Her får man set hvordan der fremstille, ikke alene vin, men også spiritus af forskellig slags og man får en tydelig fornemmelse af, hvor store de vinfade man bruger i produktionen, er. 

Tidligere var der åbent i juli og august, men undersøg det selv. Det er efterhånden nogle år siden vi har været der (1997) og det kan være lavet om mange gange.  

Til sidetop.

Kører man ned mod Pyrenæerne ad motorvejen E 15 - E 80, skal man unde sig selv den fornøjelsen det er, at dreje fra lige syd for Montpellier. Kør ind på N 112 og følg den ned til Sète og derfra videre mod le Cap d'Agde. 

Så kommer man ud på den lange landtange som er med til at danne Bassin de Thau og som det fremgår af billederne, er der her mulighed for at få en svalende dukkert og have det meste af en kæmpestrand for sig selv - også midt i højsæsonen. Der er masser af muligheder for parkering langs tangen og det koster ikke noget. Herligt, ikke?

Til sidetop.

I regionen ligger også nogle af de mest populære strande og ferieområder, når vi taler om denne del af Frankrig. Her ved den vestlige del af Middelhavet og med byerne Perpignan og Narbonne lige inde i baglandet, ligger den ene kendte badeby og strand efter den anden, som perler på en snor: 
Argelés-Plage, St. Cyprien-Plage, Canet-Plage, Port-Bacarès, Port-Leucate, Port-la-Nouvelle, Narbonne-Plage o.m.f.

Sådanne feriesteder taler stort set for sig selv og kræver ikke nogen nærmere præsentation. Området er meget populært og så må man tage både bebyggelse og de turistattraktioner med, der hører sig til (som f.eks. det gode skib "Lydia", der er endt som restaurant og casino på stranden ved Port-Barcarès). 

Men som nævnt andet sted på siden, skal man gøre sig det klart, at vejret kan være omskifteligt og man er ikke sikker på solid varme og sol hver dag.

Vil du vide mere om Port-Barcarès og omegn så klik her. (Siden er på fransk og engelsk.)

Til sidetop.

Temperaturer i Languedoc Roussillon

Måned:

Jan. Feb. Mar. Apr. Maj Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.

Gennemsnitstemperatur:

12,4º 11,5º 12,5º 17,6º 20,1º 26,5º 28,4º 28,1º 26,1º 21,1º 15,8º 13,5º
Kilde: Frankrigs Meteorologiske Institut.

Skriv til Jens Gjerløv.

© Copyright.

Til sidetop.

Alle rettigheder forbeholdes.

Til: www.gjerlov.org