Link til regionens franske hjemmeside.

Aquitaine.

Består af departementerne:
Gironde / Dordogne / Lot-et-Garonne / Landes / Pyrénées-Atlantiques

Til billedside - PC.

[ Arcachon ]     [ Arkitektur ]     [ Atlanterhavet ]     [ Bordeaux ]     [ Chateau Palmer ]
[ Dune du Pilat ]     [ Gironde-fjorden ]     [
Haute Médoc ]     [ La Rhune ]    
[
Strandene ]    [ Surfernes paradis ]     [
Sølvkysten ]     [ Tidevand ]


Link til www.biarritz.fr.

Surfere ved Atlanterhavskysten ud for Biarritz.

Når man ferierer i den sydlige del af Frankrig som støder op til Pyrenæerne - det gælder regionerne Aquitaine, Midi Pyrénées og Languedoc-Roussillon -  skal man være forberedt på, at vejret kan være lige så omskifteligt som det dansk sommervejr.
Som det fremgår af nogle af billederne, kan man lige så godt forvente overskyet og snusket vejr, som varmt og solrigt. Det stabile solskinsvejr som er kendetegnende for Provence og Côte d'Azur, kan man ikke være sikker på.

Til gengæld byder regionen på så mange forskellige facetter, som rigeligt kan opveje en ferie med sol og varme. 
Her er fantastiske bjerglandskaber, mondæne badestrande, hyggelige, spændende og romantiske små byer. Ikke mindst er der mulighed for at stifte bekendtskab med en spændende og anderledes madkultur, samt ikke at forglemme, nogle spændende vine.

Èn af de mest kendte - og prominente - byer i regionen, er Biarritz, som er et gammelt bade-og kursted. For godt 50 år siden blev byen kendt, fordi filmatiseringen af Ernst Hemmingways bog "Og solen går sin gang" foregik i omegnen af Biarritz og selve byen. 
Det var første gang man her stiftede bekendtskab med begrebet "surfere", fordi amerikanerne havde medbragt deres surfboards og de indfødte var ikke længe om at tage denne form for sport til sig. 
Sporten udviklede sig hurtigt og inden længe havde Biarritz fået grundlagt sin status som Europas første og bedste surfer-by med rigtig mange surfer-skoler og i dag valfarter unge mennesker til kysten for at prøve kræfter med Atlanterhavets store bølger.

Det nordligste departement i regionen, hedder Gironde, opkald efter floden Gironde, som har sin udmunding i Altanterhavet her. Regionen Aqquitaines hovedby - eller hovedstad om man vil - er Bordeaux med lidt over 200.000 tusind indbyggere. Der foruden er byen også universitetsby og set i historisk lys, var byen hjemsted for en af tyskernes mange ubådsbaser under anden verdenskrig. Endelig - og ikke at forglemme - er Bordeaux hovedbyen i det nok så berømte vindistrikt man kalder Bordeaux.

Men husk, at vejret ikke altid er "typisk Sydfransk".

Vil du vide mere om Biarritz så klik her. (Siden er på fransk og engelsk.)

Vil du læse rejsebrev fra Aquitaine, hvor der bl.a. er flere billeder at se, så klik her

Vis stort billede. (1999)

Færgen over
Gironde floden ved Royan.

 
 
Vis stort billede. (1999)
Det gamle fyrtårn i
Le Verdon-sur-Mer.
 
 
Vis stort billede. (1999)
Skønne solnedgange.
 
 
Vis stort billede. (1999)
Château Palmer.

Hvis man har tænkt sig, at vindistrikterne omkring Bordeaux skal besøges næste gang der står Frankrig på ferieplanen, kan man med stor fordel tage de små færger, der sejler mellem Royan og Le Verdon-sur-Mer (nordspidsen af Medoc).

For et beløb på 30 € (2016) og en sejltid på 20-25 minutter, kan man skære ca. 200 kilometer af turen til spidsen af Medoc halvøen. De sejler stort set konstant og man behøver ikke at bestille plads (hvis ellers man kan). Ventetiden vil ikke være lang.

Så kan man besøge alle de kendte vinslotte på vejen ned gennem halvøen og skal ikke køre frem og tilbage. Der er godt og vel 100 kilometer fra spidsen af Medoc halvøen til Bordeaux, så det er også værd at tage med.

Én ting skal man endelig huske og det er, at hvis man vil ind at besøge de forskellige vinslotte, skal man bestille tid i forvejen.

Det lyder lidt utroligt, men sådan er det og det gælder stort set alle de store vinslotte. Og mange vinslotte modtager slet ikke besøg i perioden 1. august til 1. november.

Det kan måske være med til at gøre planlægningen lidt mere besværlig, men de skilter vidt og bredt med det, så der er ingen tvivl om, at de mener det...!!!  Desuden skal man ikke regne med, at man kan købe vin på de store vinslotte.

Overordnet kan man sige, at der er ikke så meget at se på Medoc halvøen, med den undtagelse at det er vinland, men det er til gengæld også her fra halvøen, at nogle af de mest kendte - og bedste - vine kommer fra.

Men kysten med Atlanterhavet kan mange steder være imponerende, hvis man er til natur, hvor der er "højt til loftet" og "frisk luft".

Til sidetop.

Vis stort billede. (1999)
Château Lilian Ladouys.
 
Vis stort billede. (1999)
Typisk skiltning.
 
Vis stort billede. (1999)
 Vinmark ved Bordeaux.
 
Vis stort billede. (1999)
Vinstok.

Ca. 6 kilometer syd for byen Arcachon, helt ude ved vestkysten (som også bliver kaldt "Sølvkysten"), ligger Europas største - og mest imponerende - vandreklit - Dune du Pilat.

En vandrende "sandbunke", der med en højde på 105 meter og en længde på ca. 2700 meter, indeholder omkring 60 millioner m3 sand. Ikke underligt, at den bliver besøgt af ca. 1 million mennesker årligt.

Vil du se et kort over Arcachon så klik her
Vil du vide mere om Dune du Pilat så klik her. (Siden er på fransk og engelsk.)

Til sidetop.

FORT DE SOCOU, som ligger i bugten ved byerne Ciboure og Saint-Jean-de-Luz, små 10 km. syd for Bidart.

FORT DE SOCOU, som ligger i bugten ved byerne Ciboure og Saint-Jean-de-Luz, små 10 km. syd for Bidart.

Noget af det der slår én med det samme, når man kommer ned i dette hjørne af Frankrig, er arkitekturen. Vi er så vant til at forbinde Frankrig med de typiske huse fra Provence, med deres på samme tid grove, men også charmerende byggestil, med tilhuggede sten, blomsterbevoksning op ad muren, de specielle jordfarver de bruger m.m.


Men her, i det aller sydvestligste hjørne af landet, minder byggestilen mest af alt, om noget vi ser i Sydtyskland. Typisk er mange huse bygget således, at huset er "mere kort end bredt". Man kalder det også at være gavlvendt, med et mere fagligt udtryk.


Mange af husene benytter sig af det, der mest af alt ligner noget forlorent bindingsværk og deres altaner/balkoner/verandaer er typisk med udskårne rækværk i træ og godt fyldt op med blomsterkasser. Det eneste der næsten mangler, er mænd i lederhosen……


Men, efter sigende, er det et særdeles eftertragtet feriested.  

Vil du se et kort over Bidart så klik her
Vil du vide mere om Bidart og omegnen så klik her. (Siden er på fransk, tysk og engelsk.)

Til sidetop.

Fra Col de St. Ignace som ligger i 169 meters højde, kører en tandhjuls bjergbane op til en lille bjergtop der hedder la Rhune, som er 900 meter høj. Bjergbanen er vi først blevet opmærksom på hernede. Vi har ikke set den omtalt i nogle af de bøger vi har set eller læst. (Men vi har heller ikke læst alle bøger.)  

Fra Bidart kører man ud på N 10 og mod St. Jean-de-Luz. Her drejer man fra ad D 918 og kører (nogle steder) langs med floden Nivelle  mod byen Ascain. Herfra kører man ad D 4 og ca. 4 kilometer ud af denne vej, ligger Col de St. Ignace.

Der er ingen problemer med parkering, man får hurtigt løst billetter og efter som toget afgår for hvert 35. minut, varer det faktisk ikke ret længe før man er på vej op med den gamle træ-bjergbane. Hastigheden er 8 kilometer i timen og turen varer ca. 35 minutter.  

Man skal være opmærksom på, at der er lukket for billetsalget mellem klokken 12.00 og 13.30 og det betyder, at man kan "strande" på toppen i det tidspunkt, fordi banen holder middagslukket...!  

Det er en gammel træbane med tandstang mellem skinnerne og affjedring er så som så. Det er temmelig svært at fotografere fra vognene og der er ikke fotostop undervejs...!

Vil du vide mere om La Rhune så  klik her. (Siden er på fransk.)

Til sidetop.

Surfernes paradis.

Selv om der kun er en svag vind,  er der alligevel en  kraftig brænding, som bliver udnyttet af mange surfere. 

Det er et flot syn at se surferne ride på bølgerne i den meget specielle belysning. Det giver én en fantastisk oplevelse. 

Vi har prøvet at fange stemningen og oplevelsen på billeder, men det er mere end svært, at indfange den helt specielle stemning lyset giver. 

Surfere ligger som sælhunde i vandet og venter på den "rigtige" bølge.

Til sidetop.

Strandene ved Atlanterhavskysten er noget helt for sig selv. De er store, langstrakte og meget ofte "delt op" af klipper, som er med til at give en naturlig bugt. 

Når man kommer ned til parkeringspladserne, ser det ud som om der er mere end godt fyldt op med mennesker, men når man så kommer ned på stranden, syner det ikke af noget. Strandene er simpelthen så store, at de nemt "opsuger" de mange mennesker.

Lyset på stranden er også noget for sig selv. Det skyldes den meget kraftige havgus der konstant kommer ind fra Atlanterhavet. Det ene øjeblik kan stranden ligge badet i sol, det næste øjeblik er havgusen kommet ind over land og giver et tåget, diffust lyst, som i sig selv er meget flot. 

(Dem der har været oppe på Mont Ventoux vil kende fænomenet.)

Til sidetop.

Her i den sydvestlige del af Frankrig er tidevandet lige så voldsomt, som det er længere mod nord, f.eks. i Bretagne og Normandiet.

Havets kræfter er voldsomme og de fleste badende går faktisk ikke længere ud, end at vandet når dem til knæene. 

Der bliver man så stående og lader sig skylle over af den næste bølge der kommer - og så passer man ellers på, at man ikke bliver væltet omkuld. 

Sker det alligevel, er man ikke i tvivl om, at der er en meget kraftig understrøm ud igen, så man skal passe mere end meget på.

Læg godt mærke til stranden ud for de hvide telte. På billedet øverst, er der bred sandstrand - på billedet nederst, er den helt overskyllet.

Vil du se et kort over Biarritz så klik her
Vil du vide mere om Biarritz så klik her. (Siden er på fransk og engelsk.)

Til sidetop.

Link til www.biarritz.fr.
Stranden ud for Biarritz på Atlanterhavskysten.
Temperaturer i Aquitaine

Måned:

Jan. Feb. Mar. Apr. Maj Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.

Gennemsnitstemperatur:

10,0º 9,4º 12,2º 19,5º 18,0º 23,7º 27,2º 25,7º 24,2º 19,7º 15,4º 11,4º
Kilde: Frankrigs Meteorologiske Institut.

Skriv til Jens Gjerløv.

© Copyright.

Til sidetop.

Alle rettigheder forbeholdes.

Til: www.gjerlov.org