Link til regionens franske hjemmeside.

Rhône-Alpes.

Består af departementerne:
Ain / Ardèche / Drôme / Isère / Loire /  Rhône /
Haute-Savoie / Savoie

Til billedside.


[ Ardèche ]     [ Briancon ]     [ Georges de L'Ardèche ]     [ Krokodillefarm ]     [ L'Alpe-d'Huez ]    
[
Montélimar ]     [ Pierrelatte ]     [ Pont d'Arc ]     [ Route Napoléon ]     [ Rhône ]    
[
Chemin de Fer de La Mure ]     [ Monteynard dæmningen ]     [ Notre Dame de Commiers dæmningen ]    
[ Saint Georges de Commiers ]     [ 
La Mure ]     [ Drac ]

I lighed med regionerne Provence og Côte d'Azur, hvor der er forskellige opfattelser af, hvor de enkelte departementer hører hjemme, så er der også flere muligheder i området omkring Rhône Alpes. 
Afhængig af kildematerialet, kan der faktisk være 1 eller 2 regioner i området: Rhône Alpes og Alpes-Pays-de-Savoie. Men, de fleste steder bliver området tilsyneladende betragtet som en enkelt region, nemlig Rhône Alpes, så det vil jeg også gøre her på siden. Skulle man være interesseret i et link direkte til Alpes-Pays-de-Savoie klik her.

Som skrevet andet sted - Værd at vide - kan det på det varmeste anbefales, at man kører væk fra motorvejene og benytter sig af hovedvejene og landevejene.

Dette gælder selvfølgelig også når man skal ned gennem Rhône-dalen - men, der er nogle få undtagelser. Når man kommer nord fra og nærmer sig Lyon, skal man vælge at tage motorvejen og køre mod centrum af Lyon og benytte sig af den "gamle" motorvej, som går gennem byen. 
Man får en flot tur gennem selve Lyon og langs Rhône-floden på den anden side af byen - og det er ikke noget problem at finde vej igennem. Man skal blot følge skiltningen mod Marseille, efter man er drejet fra mod Centrum.

Når man så er 8-10 kilometer syd for centrum og er kommet over på den østlige side af Rhône, er det tid til at køre væk fra motorvejen og søge over på N7 og benytte den videre syd på.

Har man kørt til Sydfrankrig nogle gange, bliver det efterhånden sådan, at når man passerer Montélimar med det karakteristiske atom-kraftværk på den anden side af Rhône, så bliver det næsten et symbol på, at nu varer det ikke så længe før man er i Provence.

Når man så senere bliver konfronteret med skiltet om, at man kan se Mont Ventoux på sin venstre hånd, ja, så véd man at "nu er det Provence". (Bemærk maleriet af barnet på den ene "skorsten".)

Til sidetop.

Ca. 150 kilometer syd for Lyon - og stadig via A7 - kommer man igennem byen Pierrelatte. 
Har man tid til det - og det bør man under alle omstændigheder tage sig - så drej fra ad D59 mod øst og besøg den virkelig flotte og meget store krokodillefarm der ligger her.  
Den er enestående i Europa med sine ca. 6500 m2 under tag, med et utrolig flot scenarie, hvor ca. 350 krokodiller lever i et eksotisk miljø.

Vil du vide mere om krokodillefarmen så klik her.      
Vil du se en kørevejledning til krokodillefarmen så klik her

Til sidetop.

Efter at have beundret et af naturens fascinerende rovdyr, kan man meget passende besøge at andet af naturens fascinerende underværker.

Fra krokodillefarmen køres tilbage mod vest ad D59 mod Bourg-St. Andéol. Dernæst ca. 4 km. mod syd ad N86 til St. Just, hvor der drejes af mod vest ad D2.
Man er nu på rette vej mod Gorges de L'Ardèche, en fantastisk flot canyon, skabt af floden Ardèche gennem millioner af år. 
Undervejs er der masser af muligheder for at standse op og beundre de flotte scenerier.

Man slutter oppe i den nordvestlige ende, hvor den enormt store naturskabte klippebro Pont d´Arc ligger og spænder over floden - 34 meter høj og ca. 60 meter bred.
Der er i øvrigt også mulighed for at gøre turen gennem Gorges de L´Ardèche i kano og således få en oplevelse af de helt store. Er det ikke noget...?

Til sidetop.

Har man været helt nede ved Middelhavet, kan det absolut anbefales, at køre nordpå ad den gamle Route Napoléon, når man skal hjem. Den udgår fra Cannes/Grasse, (se også Côte d' Azur). 
Følger man Route Napoléon hele vejen op, kommer man næsten automatisk til Briancon, som skulle være Europas højest beliggende by. Derefter køres der ad N91  til man kommer til Bge du Chambon

Så begynder det at blive spændende....

Dét det drejer sig om, er  L´Alpe-d´Huez, som ligger i 1780 meters højde. Det er et særdeles kendt skisportssted og er også særdeles kendt fra Tour de France. 
Har man mandsmod og hjerte (og ikke mindst bil) til det, drejer man fra i Bga du Chambon og kører ad D25. Ca. 3 kilometer ud ad D25 drejer man til venstre ad D25A, så kommer man ad "bagvejen" op til  L´Alpe-d´Huez. Se kort nederst på siden. 
Lad det være sagt med det samme: det er en utrolig flot og spektakulær vej, men - er bilen ikke 100% i orden og har en rimelig god frihøjde, vil jeg bestemt ikke anbefale at gøre det. 

Har man campingvogn med, skal man ikke engang overveje at gøre turen...!

For det første er D25A ikke nogen "vej". Det er nærmest en smal asfalteret strimmel, hvor 2 biler de fleste steder ikke kan passere hinanden. 
Dernæst er der mange steder oppe i højderne, anlagt specielle smeltevandsrender på tværs af "vejen", som giver en meget dyb, trekantet rende af granit.  Disse render kan være meget vanskelige at passere, hvis man ikke har tilpas frihøjde på bilen.
 
Flere gange måtte vi køre 45 grader på tværs af disse smeltevandsrender, for at undgå, at bunden af bilen skrabede imod. 
Hvad L´Alpe-d´Huez angår, så er det et strømlinet skisportssted, hvor det ene hotel afløser det andet - meget kedeligt. 
Det mest "markante", er golfbanen på det skrånende terræn, samt den lille lufthavn med den utrolig korte startbane, som ligeledes er meget stejl...!

Men... turen derop...? Den er det hele værd....!

  Til sidetop.

Hvis man i forvejen er et smut oppe på L´Alpe-d´Huez, er der ikke så langt til en anden storslået oplevelse.  
Lidt sydvest for L´Alpe-d´Huez og syd for Grenoble, ligger Chemin de Fer de La Mure - en ca. 30 kilometer lang veteran-jernbane - der forbinder Saint Georges de Commiers med La Mure. (Se kort neden under.)

På den 30 kilometer lange tur, kører man langs floden Drac, som flere steder er dæmmet op og det ene spektakulære syn afløser det andet, i takt med at man kører gennem landskabet i 316 til 880 meters højde. 
Strækningen er elektrisk og vil måske være mindre attraktiv som veteran-jernbane for nogle. Til gengæld har det den fordel, at man kan nyde udsigten i fulde drag, efter som man ikke er indhyllet i røg og damp.

Læs meget mere om jernbanen og se endnu flere billeder fra turen i Rejsebrev fra Provence 2008.

Til sidetop.

Kort over Chemin de Fer de La Mure.

Temperaturer i Rhône Alpes

Måned:

Jan. Feb. Mar. Apr. Maj Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.

Gennemsnitstemperatur:

7,4º 6,7º 10,8º 15,8º 17,3º 25,6º 27,6º 27,6º 23,5º 16,5º 10,4º 7,8º
Kilde: Frankrigs Meteorologiske Institut.

Mail til Jens Rostgaard Gjerløv.

© Copyright.

Til sidetop.

Alle rettigheder forbeholdes.

Til: www.gjerlov.org