Link til regionens franske hjemmeside.

Paris / Ile-de-France.

Består af departementerne:
Essonne / Hauts-de-Seine / Ville-de-Paris / 
Seine-et-Marne / Seine-Saint-Denis / Val-Oise / Val-de-Marne / Yvelines

Til billedside - PC.


[ Aftenstemning ]     [ Auver-sur-Oise ]     [ Carnet ]     [ Bassin de la Villette ]    
[
Canal Saint-Martin ]     [ Carte Orange ]     [ Centre Pompidou ]     [ Champs-Élysées ]    
[
Den gamle Triumfbue ]     [ Den nye Triumfbue ]     [ Disneyland ]     [ Eiffeltårnet ]    
[ Funiculaire ]     [ La Fayette ]     [
La Géode ]     [ Levende kunst ]     [ Louvre ]     [ Notre Dame ]
[ Operaen ]     [
Parkering ]     [ Paris Visite ]     [ Parc des Buttes Chaumont ]     [ Père Lachaise ]
[
Périphérique ]     [ Place des Vosges ]     [ Place du Tertre ]     [ Rue de Steinkerque ]    
[ Sacre Cæur ]     [
Theodore Van Gogh ]     [ Versailles ]     [ Vincent Van Gogh ]     [ Vinmarker ]


Den nye, moderne bydel La Défence i Paris - link til Via France.
Den nye, moderne bydel La Défence, i Paris. Bemærk den nye Triumfbue i midten af billedet.
Paris dækker et areal på ca. 80 kvadratkilometer, har ca. 10 millioner indbyggere og er opdelt i 20 arrondissementer, som har hver sit rådhus, politistation o.s.v., samt en vis form for selvstyre. Der foruden er byen opdelt i kvarterer, som er knyttet til lokaliteter forskellige steder.

Når man bevæger sig rundt i byen, kan man meget nemt finde ud af hvilket arrondissement man befinder sig. 
Man finder ganske enkelt det nærmeste gadeskilt, hvor der øverst oppe står nummeret på det  arrondissement man er i. Hvis man ser på eksemplet til højre, kan man se, at man befinder sig på Boulevard Saint-Denis, som ligger i 10. arrondissement. I daglig omtale kalder Pariserne det bare for "tiende", hvis de skal fortælle hvor de bor. (Peg på billedet.)

Ligesom numrene på departementer bliver brugt som de to sidste cifre på bilernes nummerplader, bliver numrene på arrondissementer brugt til en praktisk ting. Paris har departement nr. 75 - se under departementer - og postnummeret 75010 refererer således til, at adressen er i Paris og ligger i 10. arrondissement. 
Det er dog blevet vedtaget, at brugen af departement numre på køretøjernes nummerplader skal ophøre. Dette har givet anledning til en del opstandelse hos franskmændene - de vil ikke af med deres "gamle" nummerplader.
Gadeskilt i Paris med angivelse af arrondissement foroven.

Se store kort over arrondissementer.

Vis stort kort.          Vis stort kort.

Erfaringen viser os, at den hurtigste, nemmeste og mest behagelige vej til Paris i bil, er via Hamburg - Bremen - Osnabrück - Arnhem - Antwerpen - Lille - og så Paris.

Turen gennem Luxemburg kan være tillokkende på grund af de sædvanligvis billige benzinpriser i Luxemburg, men de tyske autobaner er ikke ligefrem attraktive og Ruhr-distriktet kan godt være et meget kedeligt bekendtskab på grund af den tætte trafik.
Af samme grund er vejen gennem Tyskland og ind i Frankrig fra øst også valgt fra, så derfor: gennem Holland og Belgien.
Når man kommer ind til Paris, er den bedste og nemmeste måde at komme frem på, at tage Périphérique´en (ringvej hele vejen rundt om Paris) og følge den, indtil man kommer til den frakørsel (Porte d' Xxxxx) der ligger nærmest det arrondissement man skal bo i, og så køre ind i byen derfra.

Det første man bør gøre når man er kommet frem og har tømt sin bil for bagage, er, at køre den i et parkeringshus. Dels fordi det er mere end svært at finde en ledig parkeringsplads, hvor bilen kan risikere at holde uden at blive bulet og skrammet eller måske oven i købet stjålet, dels fordi parkeringsafgifter bliver delt ud med en særdeles rund hånd overalt i byen og de er typisk på samme størrelse som her hjemme. Nogle gange højere, afhængig af forseelsens art. 

Altså: parkeringshus. Men, man skal se sig godt for. Ét af byens billige parkeringshuse er  (Parc de Stationnement, Opera Bastille - ligger lige hvor Avenue Daumesnil løber ud i Rue de Lyon). Dette parkeringshus er et af de billigste (2007), som vi kender. Masser af andre steder kan man komme af med langt større beløb, for færre dage...!
Det afhænger selvfølgelig meget af hvor i byen man er, men det er stadig billigere, end at betale parkeringsafgifter, så det kan godt betale sig at bruge lidt  transporttid på at hente og bringe bilen.
Her skal man være opmærksom på, at det absolut er en fordel, at være 2 om det. 
Paris består for det meste (i storcentrum) af ensrettede gader og det er stort set håbløst, både at køre og finde vej samtidig. Lige som man tror man kan dreje til højre eller venstre, kan man ikke alligevel, på grund af ensretning. Derfor: én til at køre, én til at navigere.

Spørger du om vi overdriver ?  Prøv selv…!

Vil du vide mere om turistinformation i Paris så klik her - eller klik her - eller klik her
Vil du vide mere om spisesteder i Paris så klik her.
Vil du vide mere om parkering i Paris så klik her.

Vil du læse rejsebreve - og se flere billeder - fra Frankrig og specielt Paris, så klik her:   Til: "Rejsebreve fra Frankrig".

Til sidetop.

Paris - byernes by - navnet som er uløseligt forbundet med ord som forår og romantik.

Hvor skal man begynde og hvor skal man ende, når man skal beskrive den storby, som er så dragende, at man aldrig får nok og bliver ved med at vende tilbage?

Kommer man til Paris som førstegangs-turist, skal man selvfølgelig se Eiffeltårnet   og Sacre Cœur
- Og man skal beundre den gamle Triumfbue med den ukendte soldats grav og den evige flamme - og man skal ud i La Défense og bjergtages ved synet af Spreckelsens nye Triumfbue

- Og man kan heller ikke komme hjem uden at have set Notre Dame - eller spadseret på Champs-Élysées med de smukke kastanietræer.

 Men så begynder det også at gå galt - man kan simpelthen bare ikke nå alt det man gerne vil - og hvordan var det nu det var med Louvre?  Puh ha.....
Men - sådan er det og det kan der ikke laves om på - og det skal der nok heller ikke.
Så - efter at have set "det man skal se", skal man unde sig selv og sin sjæl den fred og ro der er, ved at gå på opdagelse nogle af de mere ydmyge steder.

Har man planer om at tilbringe en uges tid i Paris, går man til den nærmeste større metrostation, medbringende et pasbillede af sig selv og får lavet et Carte Orange med en "Coupon Hebdo" som er et form for netkort, der gælder til kørsel i metroen og busserne i den centrale del af Paris. 

Det gælder normalt for 2 zoner og er til ubegrænset kørsel i 1 uge (mandag til søndag) og er den billigste transportmåde, når man vil hurtigt rundt i byen. 
Man skal lige være opmærksom på, at specielt passagerer med kufferter på rullehjul, ofte risikerer at sidde fast i spærredørene/kontroldørene i metroen, fordi de ikke er hurtige nok til at få kufferten med sig igennem. 
Falder man for fristelsen til at hjælpe i denne situation ved at køre sin egen billet igennem og ikke selv når at komme med, så går der ca. 15 minutter, før billetten igen bliver accepteret af systemet.

Ligeledes skal man være opmærksom på, at man ikke skal køre sin billet gennem stempelmaskinen i bussen, for så bliver den ødelagt. Man skal nøjes med at vise kortet til buschaufføren.

Skal man kun tilbringe nogle få dage i byen, kan det måske bedre betale sig at købe et Carnet, som består af 10 billetter til Metroen og busserne, eller et Paris Visite, som giver ubegrænset rejse i 1,2,3 eller 5 dage, samt rabat visse steder.  

Det kan ligeledes anbefales, at købe et lamineret kort over Paris og Metroen (City Flash-kort fra Hallwag - samme kort indeholder både oversigt over byen og metroen).  

Det kan købes her hjemme i enhver velassorteret boghandel (Bog og Idé) og er ganske enkelt ikke til undvære og det er rart, at man ikke skal bruge dyrebar tid på at lede efter en boghandler først, når man nu er kommet til Paris.

Så er man klar.

PS: Hvis man vil besøge Sacre Cœur, kan man med fordel tage metroen til Anvers. Så op ad Rue de Steinkerque, derefter lidt til venstre - så er man automatisk ved den lille bjergbane, som også bliver kaldt  Funiculaire de Montmartre - den kan benyttes helt op. 

Bagefter kan man tage trapperne ned! 

Og når man nu er heroppe, så glem ikke at besøge den sidste vinmark i Paris! Den ligger på hjørnet af Rue des Saules og Rue Saint Vincent, omme bag ved Sacre Cæur. Efter sigende skulle der være produceret vin her siden slutningen af det 5. århundrede.....

Husk: de samme billetter som bruges i Metroen, kan også bruges i Funiculairen!

Vær også lige opmærksom på, at Eiffeltårnet er "besat" med tusindvis af blinkende pærer, som bliver tændt i 10 minutter, hver hele time mellem solnedgang og klokken 01.00, så det ligner en kæmpe stjernekaster.

Vil du vide mere om Eiffeltårnet klik her
Vil du vide mere om Louvre så klik her.
Vil du vide lidt mere om Paris og se lidt flere billeder, så læs Rejsebreve fra Paris - klik her.

Til sidetop.

Er man heldig og vejret er godt, skal man aflægge stormagasinet La Fayette et besøg. (Ligger på Boulevard Haussmann nr. 40.)

Fra tagterrassen er der en storslået udsigt over Paris. Man kan her indtage en kop kaffe eller en drink, samtidig med at man nyder den flotte udsigt over byens tage.

Har du lyst til at "shoppe" lidt rundt på deres hjemmeside så klik her.

Til sidetop.

Leder man efter et stille og roligt sted at indtage sin frokost - medbragt eller på café - så er Place des Vosges stedet. 

Det er én af Paris´ smukkeste pladser, som består af 36 sammenbyggede huse, der ligger i en kvadrat. Victor Hugo har boet i nr. 36, hvor der i dag er indrettet et lille museum.

Til sidetop.

I den nordøstlige del af Paris - 19. arrondissement -  ligger der en park, der hedder Parc des Buttes Chaumont - den tredjestørste i Paris.

Parken blev indviet samme dag, som  verdensudstillingen i Paris, nemlig 1. april 1867 og er anlagt i det der tidligere var et nedlagt kalkbrud og en losseplads. I dag fremstår den som en overdådig have og er vel nok én af de smukkeste og mest spændende parker i Paris.

Her er (næsten) alt. Klippetoppe, søer, vandfald, hængebro, tempel, mangeartede træer
lige fra kastanjetræer til mere eksotiske arter og meget mere.

Den er rigeligt et besøg værd og specielt om sommeren, vil det være  en oplevelse at spadsere gennem parken. 

Til sidetop.

Père Lachaise er Paris´ største kirkegård, anlagt i 1803 og hedder officielt Cimetière de l'Est. Den er formodentlig også den mest berømte i Frankrig. Berømtheder som Jim Morrison, Moliere, Yves Montand, Edith Piaf og Simone Signoret ligger begravet her. Ikke mindst Jim Morrisons grav er et pilgrimsmål for mange unge mennesker og der sidder næsten altid nogle ved graven.

Hovedindgangen er fra Boulevard de Ménilmontant. Her er der en tavle/oversigt over, hvor de mange berømtheder ligger begravet. Man gør klogt i at orientere sig på den, efter som en del af gravene kan være vanskelige at finde.  

T.h. Edith Piafs gravsted, hvor der altid er mange blomster........
Vil du vide mere om kirkegården så klik her.

Til sidetop.

Vis stort billede. (2004)

"Levende kunst".

I Paris (og det gælder i øvrigt også andre steder i Frankrig), er der utallige eksempler på "menneskelig kunst" - eller en moderne form for tiggeri!
Billederne viser eksempler på "kunstnere", der har stillet sig op som henholdsvis en Farao og en bagersvend. Når man går forbi, tror man mest af alt, at det er en statue. 
Men, pludselig bevæger "den" sig og sandheden går op for én.
Det er på nuværende tidspunkt "kunstneren" forventer at få en erkendtlighed for sin formåen og hvis det er sådan fat, at man gerne vil have et billede eller to af begivenheden, så gør man meget klogt i, at lægge lidt småmønter i hatten. 

Man skal ikke tage billeder, uden at betale for det...!!!
(Jeg kan hilse og sige, at disse kunstnere kan bevæge sig temmelig hurtig og de er meget nærtagende!)


Til sidetop.
Livet på  fortovscaféerne blomstrer og franskmændene elsker det.  De benytter gerne enhver anledning til at få sig en kop kaffe eller en Pastis, samt en sludder med kollegaen eller hvem det nu måtte være.


Men de har også en praktisk betydning, idet man de fleste steder kan få en let frokost i form af en baquette med pålæg, en sandwich eller en lille omelet. Dertil et glas køligt fadøl - hurtigt, nemt og billigt - og ikke mindst hyggeligt.....


Der er altså også en egen stemning ved at sætte sig "på kanten af virkeligheden" og betragte det pulserende liv, som fx. her på Place du Tertre, hvor tegnere og  kunstmalere er med til at sætte liv i gadebilledet. Dog kan det som her, blive en lille smule for kunstigt.

Til sidetop.

Oppe i 19. arrondissement ligger flere spændende ting. Bl.a.  Cité des Sciences et de L´industrie, et nyt moderne, interaktivt museum. Her er bl.a. den kuppelformede La Géode med kæmpelærred i stil med vores Planetarium og La Cinaxe (biograf der "ryster", men det er spild af penge). Der er Cité des Enfants - børnenes tumleplads, der er akvarium, der er u-båd og meget, meget mere. Hvis man er interesseret i nogle af disse ting, kan en tur herud meget nemt vare det meste af en hel dag. Fra metrostationen Porte de la Villette  kommer man lige op til hovedindgangen.
 
Vil du vide mere om Cité des Sciences et de L´industrie så klik her.
 
 
Er man til det mere rolige og romantiske, er der mulighed for at tage på kanalrundfart på den lille, hyggelige Canal Saint-Martin. Kanalen krydses af adskillige små broer og flere steder skal man gennem sluser. Tager man metroen til Jaurès, har man kanaler på begge sider af det store vejkryds.

På den nord-østlige side ligger Bassin de la Villette (billedet til højre set ned mod Jaurès) og på den  syd-vestlige side ligger Canal Saint-Martin. Begge kanaler hyggeligt flankeret af de, for Paris, så typiske platantræer.
 
Hvis man starter fra Bassin de la Villette ved Quai de la Loire, får man en lidt længere tur.  

Til sidetop.

Modsætninger mødes, det må man jo nok sige.

Th.: Det er ikke et olieraffinaderi, men derimod Centre Pompidou, som i den grad skiller sig ud i gadebilledet. I daglig omtale kalder Pariserne det for "Beaubourg".

Tv.: Et af utallige smukke huse - og facader - i det Parisiske gadebillede, med deres flotte smedejerns rækværk og udsmykninger.

Vil du vide mere om Centre Pompidou så klik her.

Til sidetop.

Når mørket sænker sig, kommer der en helt egen stemning over det hele. Alle de store bygninger og monumenter er belyste og det er en utrolig oplevelse at bevæge sig rundt i byen og se, fornemme og opleve "byens liv og lys".

Og apropos aften....

Paris´s berømte opera Palais Garnier er bestemt også et besøg værd. Dels uden for spilletiden, hvor man kan gå rundt og nyde den imponerende og meget flotte arkitektur, men også til en forestilling om aftenen, hvor der er mulighed for enten ballet eller opera. 

Er man ikke så begejstret for nogen af delene, bør man alligevel unde sig selv oplevelsen af det berømte hus og det kan gøres for en særdeles rimelig pris. 

(NB. Der er 2 operaer i Paris: Palais Garnier er den gamle - Opéra Bastille er den nye.)

Læg mærke til den buede flisegang mellem brostenene på billedet af den nye opera. Det er dér, noget af den gamle Bastille havde sin grundmur. Det ses bedst på det store billede.

Vil du vide mere om operaen så klik her.

 

 

Til sidetop.

Disneyland - hvilket barn (stort eller lille) får ikke julelys i øjnene, når de hører navnet. Alle kender silhuetten af Torneroses berømte slot og når man er i Paris, er rejsen til eventyret overkommelig. 30 km. øst for byen, tæt ved motorvej og jernbane ligger det "forjættede" land og venter.
Men, man skal gøre sig klart, at det punkt 1: faktisk ikke er ret stort, punkt 2: består af 2 afdelinger, der hver især koster - og der er mange mennesker og alt koster penge.

Til gengæld får man en oplevelse og når man så har været der, siger man (det gjorde vi i hvert fald): det var dét, nu har vi set det. Men der er ikke tvivl - har man børn skal man unde sig selv og børnene oplevelsen og vi voksne bliver såmænd også børn igen.

Vil du vide mere om Disneyland så klik her.

Til sidetop.

20 kilometer vest for Paris ligger byen/bydelen Versailles, med en af Frankrigs mest berømte seværdigheder: Versailles-slottet.

Opførelsen startede omkring 1630 under Ludvig d.13. og blev fuldført af Ludvig d. 14. i slutningen af det 17. årh.
Absolut et besøg værd, men husk, at Carte Orange kan ikke bruges helt her ud!

Vil du vide mere om Versailles-slottet så klik her.

Til sidetop.

Ca. 30 km. nord-vest for Paris, ligger den lille by Auvers-sur-Oise, hvor Vincent Van Gogh boede på kroen 'Auberge Ravoux', de sidste 70 dage af sit korte liv. 37 år gammel  begik han selvmord og han solgte kun et eneste maleri i hele sit liv...! 
 
Men, ifølge BBC skriver to forfattere - Steven Naifeh og Gregory White Smith - at det er overvejende sandsynligt at Van Gogh ikke begik selvmord, men derimod blev skudt af to teenagedrenge, som kom til at skyde ham ved et uheld. Men for at beskytte drengene, lod Van Gogh som om det var ham selv der havde gjort det.
 
Desuden siger forfatterne, at de to drenge og Van Gogh hver dag drak ude på markerne og at den ene dreng legede cowboy med en revolver, som formodentlig havde en funktionsfejl.

Besøg den lille undselige kirke Eglise Notre Dame
- (maleriet af kirken i Auvers-sur-Oise blev et af hans mest berømte) - og gå indenfor. Måske sidder der en kvinde derinde og synger utrolig smukt, akkompagneret af guitar, som hun selv spiller. 

(Skulle hun stadig være der og sælge CD-ere med sin musik, så køb én - vi fik desværre ikke gjort det.....)

Brug også lidt tid på at se hans bolig og den ydmyge grav, hvor den berømte kunstner ligger begravet, side om side, med sin bror Theodore Van Gogh.

Til sidetop.

Temperaturer i Paris / Ile de France

Måned:

Jan. Feb. Mar. Apr. Maj Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.

Gennemsnitstemperatur:

7,5º 7,1º 10,2º 15,7º 16,6º 23,4º 25,1º 25,6º 20,9º 16,5º 11,7º 7,8º
Kilde: Frankrigs Meteorologiske Institut.

Mail til Jens Rostgaard Gjerløv.

© Copyright.

Til sidetop.

Alle rettigheder forbeholdes.

Til: www.gjerlov.org