Link til regionens franske hjemmeside.

Korsika.

Består af departementerne:
Haute-Corse / Corse-du-Sud

Til billedside - PC.


Korsika, eller som den også bliver kaldt "Ile de Bauté" (Skønhedens ø), er ca. 183 km. lang og 83 km. bred. Den er ét stort bjerg, der er skudt op i Middelhavet.

Der er mange forskellige sejlruter til øen, så det er næsten lige meget om man er i Italien eller i Frankrig, der vil altid være én som passer. Overfartstiden varierer meget og det samme gør priserne, som generelt er temmelig dyre! Sejler man fra Livorno og har købt billetten på nettet, skal man være opmærksom på, at man ikke kan printe selve billetten ud fra nettet. Den skal hentes i billetkontoret ved færgeterminalen inden man kører til færgen!

Men øen er som skrevet, stort set én stor bjergtop og byder selvsagt på en storslået natur, hvad enten det er i bjergene, ved kysterne eller i byerne.
På grund af øens egenskab som én stor bjergtop, er der ikke så mange veje på tværs af øen. D.v.s. at hver gang man skal fra øst til vest - eller omvendt - kan man risikere at skulle køre et stykke mod enten nord eller syd for at kunne komme på tværs og eftersom en god del af vejene er bjergkørsel, skal man regne med, at der bruges rigtig meget tid på det.

En anden ting man også skal afsætte meget tid til, er besøg i byerne, specielt de større og meget besøgte. Her er der ikke nødvendigvis mange parkeringspladser og man skal være endog meget tidligt på færde, for at sikre sig en parkeringsplads. Når diverse bøger skriver om de store trængsler der er i byerne, så er det rigtigt!

Vejret er tilsyneladende lidt specielt på Korsika, i hvert fald som vi oplevede det. Det skyldes ikke mindst, at det er en bjergrig ø og man skal derfor ikke forvente at få den samme intense varme og sol, som man får i f.eks. Provence.
Når det regner, så regner det og når det tordner, så tordner det! Og både regn og torden kan blive hængende meget længe netop på grund af bjergene og skovene, så man gør klogt i at have regntøj med, hvis man vil besøge øen.

Som et kuriosum kan også lige nævnes, at Fremmedlegionen har en kaserne på Korsika. Nærmere betegnet i Lumio på den nordvestlige del af øen, nær byen Calvi. Det er Fremmedlegionens elitekorps, som holder til her. Det er faldskærmstropperne, som bl.a. har tjent i eks. Jugoslavien, Zaire og Sierra Leone.

Til sidetop.

Rent historisk har Korsika ført en noget omtumlet tilværelse og korsikanernes tilhørsforhold til moderlandet Frankrig er ikke mindst af disse årsager, temmelig ømtåleligt og anstrengt.

Selvstændighedstrangen er stor og bemalingen af vejskiltene (hvor de maler det franske navn over og lader det korsikanske blive stående),  er bare én af de måder der protesteres på, mod regeringen i Frankrig.
Mange steder kan man også se det "korsikanske flag", som også bruges flittigt som protest.

Årsagen er kort fortalt, at øen var ejet af republikken Genova i 1700 tallet. Samtidig kæmpede en frihedskæmper, Pascal Paoli, indædt for et frit Korsika og øen blev udråbt til selvstændig stat i 1755 og løsrev sig fra  Genova. Dette blev dog for meget for Genova da de kunne se, at de mistede kontrollen over øen, så i en hemmelig aftale solgte de den til Frankrig i 1764 og lige siden har uroen omkring selvstændighed ulmet på øen.

Overalt på Korsika, finder man statuer af og mindetavler om Pascal Paoli og det var i øvrigt også samme Pascal Paoli, som grundlage byen L'Île-Rousse i 1758.

Det øvrige historiske forløb omkring Korsika, overlader jeg til andre at berette om.

Til sidetop.

Lige meget hvor man kører langs kysten, ser man disse runde tårne.

Der er ca. 160 af disse tårne - også kaldet genovesiske tårne - fordelt langs kysten hele øen rundt. De blev bygget i det 16. århundrede, hvor øen blev forvaltet fra Genova, som vagt-og advarselstårne mod sørøvere, maurere og andre fæle folk, som kunne finde på at invadere øen.

Tårnene er 18-20 meter høje og er placeret således, at man kan se fra tårn til tårn. Når der så var fare på færde, tændte man bål på toppen af et tårn og i løbet af forbløffende kort tid, var hele øen advaret.

Til sidetop.

Det er stort set lige meget hvor man kører på øen og kører ud mod kysten, så kan man altid finde en lille hyggelig - og ikke mindst - flot sandstrand. Der er masser af muligheder for afslapning og badning.

Tv.: Stranden ved Plage de Palombaggia er en rigtig "Bounty-strand" og ligger på østkysten, syd for Porte-Vecchio.

Th.: Stranden ved kysten ud for Ghisonaccia, utrolig flot og meget langstrakt. Den ligger lidt syd for Aleria, også på østkysten.

Til sidetop.

Lidt afsides på vej D 413 på den nordvestlige del af øen, mellem Calvi og I´lle-Roussé, ligger St. Antonino. Det er en meget  lille by, som er kåret til én af Frankrigs smukkeste byer.

Den ligger øverst på en bjergtop med en hel utrolig flot udsigt. Lige meget hvor man står eller går, er der en fantastisk udsigt ud over havet eller dalene omkring byen.

Det er i øvrigt selvsamme by, som efter sigende skal være berømt for sin citronlimonade, presset fra økologiske citroner, men mærkeligt nok, kan vi ikke se et eneste citron træ nogen steder!

Vær opmærksom på, at byen er bilfri, så der skal parkeres ved den lille kirke, men der er masser af p-pladser.  Bemærk de mørke skyer i baggrunden af billedet med kirken. Dem var det tit mange af og de kunne blive hængende i timevis.

Til sidetop.

Kører man fra byen Solenzara ad D 268 mod Zonza, kommer man gennem Col de Larone og det utrolig smukke Bavella massiv. Et sted undervejs ligger vejen helt tæt ved floden La Solenzara, hvor man kan se folk bade i floden.

Til trods for, at der er en masse store sten og det dermed er vanskeligt at komme ned til floden, skal vi alligevel ned at se nærmere på det og have nogle billeder. Belønningen udebliver da heller ikke - det er rigtig flot.

Hvis man har tid og ikke er bange for de mange sten i floden, kan det anbefales at tage en dukkert i det kølige vand og nyde den flotte natur.

Til sidetop.

Som et lille kuriosum findes der i Poretta lufthavnen ved Bastia,  et mindesmærke for forfatteren Antoine de Saint-Exupéry, hvis berømte bog "Le Petit Prince" (Den Lille Prins) er kendt af mange danskere og efter sigende er oversat til ikke mindre end 113 sprog.

Du kan læse mere om Antoine de Saint-Exupéry - her.

Grunden til at mindesmærket står i lufthavnen, er formodentlig den, at han oprindelig var postflyver og styrtede ned under krigen i 1944 - dog uden at have været i kamp. Mindesmærket gør ikke en hel masse ud af sig selv, men døm selv.

Til sidetop.

Temperaturer på Korsika

Måned:

Jan. Feb. Mar. Apr. Maj Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.

Gennemsnitstemperatur:

12,9º 12,2º 14,1º 16,5º 21,0º 25,5º 28,1º 27,9º 25,7º 21,5º 18,1º 14,5º
Kilde: Frankrigs Meteorologiske Institut.

Skriv til Jens Gjerløv.

© Copyright.

Til sidetop.

Alle rettigheder forbeholdes.

Til: www.gjerlov.org