REJSEBREV  FRA  PARIS - 2007.
Af Jens Rostgaard Gjerløv.
 
Siden er optimeret til 1280 x 1024   -   © Copyright   -   Alle rettigheder forbeholdes
Kontakt   -   Link til flere rejsebreve   -   www.gjerlov.org

  Til ren billedside.
Se billederne på PC.
Til ren billedside - tablets.
Se billederne på tablet.
 

Det lyder måske lidt mærkeligt, men vi har fået den skøre idé, at hver gang vi kommer til Paris, begynder vi altid vores besøg med at køre ud til  La Défense

Her ude, i den nye bydel med den karakteristiske amerikanske sky-line, ligger Den nye Triumfbue - L'Arche de la Défense - eller som den også bliver kaldt: Menneskehedens Triumfbue. Det er en kæmpe stor kubus, der måler 108 meter på hver led og er bygget af den danske arkitekt Otto von Spreckelsen. Første gang man kommer ud og ser den, bliver man ganske enkelt bjergtaget af dens størrelse - den er imponerende stor.

 

Vis stort billede.
L'Arche de la Défense - også kaldet Den nye Triumfbue.

 

Men som sagt, det er dette imponerende syn vi skal ud at nyde. Så skal vi op af alle trapperne og stå under det store sejl der er spændt ud under buen og betragte udsigten ind mod Paris, hvor vi kan se ind til  Den gamle Triumfbue som ligger ca. 4 kilometer væk og videre ned til Concorde pladsen med den 3300 år gamle Obelisk, der stammer fra ruinerne i Luxor, Ægypten. (Den kan svagt anes inde i buen til Triumfbuen.)

 
Udsigt fra "Den nye Triumfbue".
Udsigten fra Den nye Triumfbue ind mod Den gamle Triumfbue og Obelisken.
 

Forudsætningen er dog, at det er rimelig klart i vejret. Alt for ofte bliver den flotte udsigt ødelagt af varmedis, bilos eller måske en gang regnvejr. Men er man heldig, får man et flot syn.

Til sidetop.

Indfaldsvinklen til en storbyferie er for de flestes vedkommende helt sikkert en flyrejse, men for vores vedkommende er det bilen og når vi er kommet frem og den er blevet parkeret for resten af ferieperioden, er det foretrukne transportmiddel toget.

I Paris er det selvfølgelig metroen og den er fantastisk effektiv. 

Samtidig er den en sand guldgrube af underfundigheder og menneskeskæbner, krydret med lugte, lyde  og dufte, der spænder lige fra parfume, til dét der er knap så morsomt. 

Men, enhver køretur i metroen er en oplevelse i sig selv.

Billedet her under, viser nedgangen til én af de ældste metrostationer i Paris, Abbesses, med det karakteristiske glastag over nedgangen. Der er faktisk kun 2 af disse gamle, originale indgangspartier tilbage.

 

Vis stort billede.
Nedgangen til metrostationen Abbesses.

 

Den ligger oppe i Montmartre og sammen med metrostationen Anvers, er det den ene af de to metrostationer man kan tage, hvis man vil op til Sacré Cæur. Hvilken én man skal tage, må være et temperamentsspørgsmål, for de ligger begge nogenlunde lige langt fra Funicularen, som er den lille "bjergbane" man kan tage det sidste stykke op til Sacré Cæur, hvis man ikke har lyst til masser af motion, ved at tage alle de mange trapper op.

Men det med trapperne kan også blive for meget. Da vi tog op til Abbesses, kan følgende lille historie illustrere, hvordan man glemmer: 
På vores vej op fra stationen, passerer vi en stor elevator og kan se en kvinde, som har mere end travlt med at nå at komme ind i den, som én af de sidste inden døren lukker. Det smil hun sender os, er utrolig venligt - og det er meget forståeligt. Da vi erfarer, hvor mange trin vil skal op ad, for at komme op til overfladen, forstår vi godt hendes store smil. Det er ikke udelukkende ment som en venlighed, men snarere et udtryk for vores store uvidenhed - og dermed hendes held - for vi ligner garanteret det vi er: nemlig turister. Hun får plads i elevatoren - og vi går op!

Sådan kan det gå.

Bagefter kan jeg faktisk godt huske fra tidligere besøg, at man lige skal være opmærksom på netop denne station, hvor der er mere end langt op, nede fra dybet. Anbefalingen vil helt givet lyde på, at man skal tage til Anvers og spadsere op ad Rue Steinkerque, for at komme op til Sacré Cæur.

 
Vis stort billede.
Nogle af de mange - og lange - trapper på vejen op mod Sacre Cæur.
 

Når jeg nu er ved metroen, er der lige en anden ting, man også skal være opmærksom på. En dag ser vi, at en ældre mand er kommet til at sidde fast med sin kuffert i de døre der automatisk åbnes og lukkes, når man har kørt sin billet gennem maskinen. Han er ganske enkelt ikke hurtig nok, til at komme igennem.
Resolut kører vi vores ene billet gennem maskinen, så staklen kan komme fri af jerngrebet i dørene og få reddet både sig selv og sin kuffert. 

Straffen for denne heltedåd er til gengæld, at vi får et kvarters "karantænetid", inden billetten igen kan accepteres af systemet og vi kan komme videre.

Vi er igen blevet en oplevelse rigere og har pludselig masser af tid til at betragte alle de rejsende på Gare du Lyon. Efter denne oplevelse forstår vi bedre, at nogle sidder fast i dørene, uden at få hjælp til at komme fri.

 
Til sidetop.
 

Vi var desværre ikke så heldige med vejret denne gang.

Vi har selvfølgelig fulgt med på nettet og været spændte på, om vejret nu ville arte sig ordentligt og som sagt, så det ikke for godt ud. Det prægede os selvfølgelig lidt på vejen derned. Udsigten til en uge i Paris med regnvejr er meget naturligt ikke det bedste udgangspunkt, men vi var omvendt indstillet på, at det - altså vejret - ikke skulle få lov til at kue os, af sted ville vi. 
Heldigvis var vi ikke ude for dagsregn. Det blev kun til vekslende småbyger og solskin og det kan man altid overvinde.

Regnbygerne giver således en rigtig god undskyldning for at finde ind på den nærmeste café, hvor man kan fordrive tiden med en café, un demi eller måske en pastis og så ellers sidde i ro og mag og se på alle de der haster forbi, alt imens de kæmper med paraplyerne og prøver at undgå de værste vandpytter.

Netop sådan er vejret i dag, hvor vi er på vej op ad Champs Elysées i en af dagens tørre perioder. Nu ved vi fra tidligere besøg, at  næsten helt oppe ved Triumfbuen ligger restaurant Vesuvio, et rimeligt ydmygt sted (selv om det faktisk er et ret stort sted med 1. sal), hvor man kan være heldig at få en vinduesplads, så man kan følge med i det der foregår udenfor. 

Igen er vi heldige, for vi ikke mange meter væk fra denne frelsende plet, da himlens sluser pludselig åbner sig. Altså er det uden betænkning ind ad døren og inden længe bliver vi fulgt af andre, der har fået den samme udmærkede idé. Her sidder vi så i dejligt tørvejr og  nyder en café noir, samtidig med at vi betragter de få stakler ude på gaden, som absolut skal forcere vandpytter og regnvejr eller have en umulig kamp for at få fat i en ledig taxa.

Efter en halv times tid er regnen overstået og kopperne tomme, så vi kan roligt begive os udenfor igen. Det er meningen, at vi vil op at se den russiske kirke St. Alexandre Nevsky, som ligger på Rue Daru og derfra vil vi videre til Parc Monceau, en lille park lidt længere mod nordøst. Ingen af delene har vi set tidligere.

Vi har faktisk også været så optimistiske, at vi har bevæbnet os med glas og en  flaske vin, som vi har tænkt os at indtage netop oppe i Parc Monceau, såfremt vejret tillader det.

- Det ser ud som om det skal lykkes for os.

 
Vis stort billede.
Et af Paris´ "spidse" huse.
 

Altså, af sted.

Op til Place Charles de Gaulle - eller Place de L'Étoile - som den tidligere hed  og som er det navn de fleste sikkert kender Stjernepladsen under. 
Herfra til højre ned ad Avenue Hoche, derefter til venstre ad Rue du Faubourg og så til højre ad Rue Daru.
På vejen dertil kommer vi forbi bare et af mange specielle huse, som findes rundt omkring i Paris. Huse som er bygget i en utrolig spids vinkel, mellem to veje. 

Hvor der er plads, er der vilje og evne - og så bygger man et hus!

 
Vis stort billede.
St. Alexandre Nevsky kirken.
 

Cirka halvvejs nede ad Rue Daru, ligger St. Alexandre Nevsky kirken på højre hånd. Desværre kom vi lige nogle få minutter for sent til, at vi kunne komme ind og se den, så det må vi have til gode til en anden gang.

 
Vis stort billede.
Hovedindgangen til Parc Monceau.
 

Som der fremgår af billederne, er vi stadige heldige med vejret og da det ser ud til at vores ønske om et glas vin i parken kan gå i opfyldelse, iler vi hastigt videre mod Parc Monceau.
Vi fortsætter ned ad Rue Daru og fortsætter derefter ad Boulevard de Courcelles, ned mod Place de la Republique Dominicaine, hvor hovedindgangen til parken er.

Og så lykkedes det. Vi finder et dejligt sted med læ og sol og kan sidde og nyde vinen og betragte alle de der er kommet ud for at nyde solen. Motionsløberne, forældrene med børn i klapstole, unge forelskede par, børnene som får en tur på karrusellen og ikke at forglemme, politiet på cykelpatrulje for at sikre at alt foregår på behørig vis. Jo, jo, moralens vogtere sover ikke.

Som vi sidder dér og nyder vinen, kommer der en mor med sin lille datter og en bedstefar. Datteren skal ud at løbe på rulleskøjter og det er helt klart, at det er nyt for hende. Da skøjterne kommer frem fra posen, viser det sig, at de er blevet låst fast til hinanden i beslagene og moderen kan ikke få dem fra hinanden. Så prøver bedstefaderen, også uden held og det er nu, der så småt er ved at gå panik i den lille familie.

 
Vis stort billede.
Lille Judith med sin mor og bedstefar i Parc Monceau.
 

Det er på dette tidspunkt Helle puffer mig i siden og spørger om ikke jeg kan hjælpe dem med skøjterne. Nu er der ingen vej uden om, så jeg tilbyder min hjælp og man kan ligefrem se, hvordan både moderen og bedstefaderen ånder lettet op, for de havde opgivet. De var alt for meget uvenner med skøjterne. Jeg er heldig at få skøjterne viklet ud af hinanden, så alle er glade, ikke mindst den lille pige.

Men ak og ve. Da skøjterne skal spændes på fødderne, bliver moderen igen uvenner med skøjterne og kan slet ikke få spænderne til at makke ret. Igen må jeg i aktion, alt imens mor og bedstefar skal høre hvor vi kommer fra og fortælle hvor glade de er for hjælpen. Heldigvis lykkes det mig af få skøjterne spændt på fødderne af den lille pige, som viser sig at hedde Judith.

Endelig kan hun prøve at komme ud at rulle på rulleskøjter. Det viser sig, at det er kun anden gang hun skal prøve det, så det foregår med et godt og solidt fast tag i både mor og bedstefar.

Da de "ruller" ned ad gangen, vender de sig om og vinker tilbage til os, lykkelige for at rulleskøjte turen alligevel blev til noget. 

- Og vi er en dejlig oplevelse rigere.

 
Til sidetop.
 

Marais kvarteret breder sig ind i både 3. og 4. arrondissement, samt lidt af 11. Marais betyder marsk og området har således tidligere - frem til 1500-tallet -  været et fugtigt og usundt sted at opholde sig. 
Siden da har tingene jo ændret sig og i dag er kvarteret mest kendt for at være et jødisk kvarter, men det er også et driftigt forretningskvarter med utrolig mange forretninger. 

Desuden ligger flere kendte seværdigheder i området. Først og fremmes må nævnes HôteI de Ville - som er det øverste rådhus for alle de andre maries i Paris. Så er der Place des Vosges med Maison Victor Hugo og Place de la Bastille. 
Af museer skal nævnes Musée Picasso og dér foruden er der mange andre, mindre kendte museer. Ikke mindst er kvarteret domineret af mange store flotte palæer og små snævre forretningsgader.

 
Vis stort billede.
Gade i Marais kvarteret.
 

Det er sjovest at gå rundt i kvarteret, når det er godt vejr. Så er der et mylder af mennesker på gaden og det er især morsomt at iagttage den store aktivitet der er blandt de ortodokse jøder, som med sjovt, krøllet hår, særprægede hatte og hurtige skridt bevæger sig rundt i kvarteret. 
Er man mere til finurlige ting og sager, er der med de mange forskellige forretninger, masser af muligheder for at få nogle spændende ting med hjem. 

 
Til sidetop.
 

Vi har et ønske om at komme en tur i operaen, men det er ikke så lige til endda.  Har man ikke bestilt billetter i forvejen, kan man godt være uheldig - og det var vi. Flere dage i træk går vi forgæves til Opéra Bastille, hvor de spiller La Juive - Jødinden. 

Desværre, alt udsolgt, ingen uafhentede billetter, rien!  

Én dag er vi så uheldige, at vi vil ind til billetkontoret samtidig med at de lukker publikum ud fra en forestilling og det er altså surt at stå dér og se de mange mennesker komme ud - og vi kan ikke engang få en billet - øv.  

Selv om vi er uheldige med billetter til operaen lader vi os ikke sådan slå ud og når vi nu er kommet ned til Bastille pladsen, kan vi lige så godt få noget ud af det.  
Pladsen og de omkringliggende gader, er vel nok et af de mest livlige steder i det Parisiske aften-og natteliv.
Her er et mylder af mennesker og en masse forretninger og restauranter i alle afskygninger, så der er virkelig noget at se på og opleve.  
Alene på selve pladsen er der utroligt mange mennesker og begiver man sig f.eks. ned ad Rue de la Roquette og derefter drejer til højre ad Rue de Lappe omkring midnatstid, ja, så er man dér hvor "det sner".

 
Vis stort billede.
Søjlen på Bastille pladsen  med operaen i baggrunden.
 

Hvis man er i bekneb for et sted at spise, er man kommet til det helt rigtige sted. Her er noget for enhver smag og pengepung.
I Rue de la Roquette finder vi et lille ydmygt asiatisk spisested, Fuli´s, hvor man for et særdeles rimeligt beløb kan spise sig mæt i dejlig asiatisk mad og dertil få en stor øl. 

Stedet har ikke mere end 4 - 5 borde, men der er en utrolig rar og venlig betjening, de er hurtige med den veltillavede mad, som man selv sammensætter på stedet og man kan knap nok nå at sætte sig til rette ved de små borde, før end maden bliver serveret.  

Til gengæld er det ikke et sted, hvor man bliver siddende længe. Det er et sted, som helt klart er indrettet til, at man går ind og får sig et hurtigt måltid mad og så fortsætter man ellers i nattelivet rundt omkring.  

Og der er som sagt masser af natteliv.

 
Vis stort billede.
Fuli´s Traiteur Asiatiques.
 
Til sidetop.
 

I byen Ronchamp - i Alsace - ligger kirken Notre-Dame-du-Haut, en moderne og meget særpræget kirke, bygget af den franske - men schweizisk fødte - arkitekt Le Corbusier.
Le Corbusier indså på et tidligt tidspunkt i sin karriere, at man var nødt til at løsrive sig fra den almindelige, gængse opfattelse af arkitektur og bevæge sig mod det mere funktionalistiske i form og planer.

Hvis du vil se mere til kirken i Alsace så klik her.

 
Vis stort billede.
Maison La Roche.
 

På adressen 8-10 Square du Docteur Blanche i 16. arrondissement, ligger Maison La Roche. Et helt specielt hus i fremtoning og indretning, tegnet og bygget af Le Corbusier.

Stille, roligt og ydmygt ligger huset i bunden af en nærmest lukket indkørsel. Det kan være lidt svært at finde og når man står ved indkørslen, er man i tvivl om, hvor vidt det nu også er det rigtige sted. Når man så kommer frem til døren, er den låst selv om der er åbent for besøgende. Men ring roligt på døren, hav godt med tålmodighed og tid, for det varer et stykke tid, før der bliver åbnet.

 
Vis stort billede.
Maison La Roche.
 

Efter en rum tid bliver man lukket ind af en sød dame og træder så ind i et hus, som i indretning og "tankegang" var langt forud for sin tid da det blev bygget og har man sans for - og lyst til - en anderledes og spændende indretning, så er det en oplevelse at gå rundt i huset.

 
Til sidetop.
 

Midt i fornøjelsen ved at gå rundt i Paris og nyde de forskellige ting, bliver man rigtig mange steder mindet om de tusinde af hjemløse der findes her. Over alt i byen kan man se dem slå lejr med deres telte, som en allesteds nærværende  "reminder" om, at det er langt fra alle der er lige så privilegerede som os.

 
Vis stort billede.
Én ud af mange tusinde hjemløse i Paris, har her fundet en plet til sit "strandhus".
 

Utallige er de steder, hvor de har slået deres telte op. Under broerne hvor de kan være i ly for regnen eller på en stump grønt græs med plads til et telt. Om det så er inde midt i byen, kan man finde dem dér. De skal kun bruge et lille bitte hjørne med lidt læ, hvor de kan være i fred, og hvor de ikke risikerer at folk falder over dem i deres fortravlede hverdag. 
Teltene har de fået udleveret af forskellige hjælpeorganisationer.

 
Til sidetop.
 

Paris skal også være et gensyn med nogle af de gode, gamle, kendte ting og seværdigheder. Hvorfor ikke slutte denne lille rundtur fra nogle af de ydmyge steder i Paris, med nogle "postkort" fra byen.

 
Vis stort billede.
Notre Dame

Tænk lige over, at Notre Dame kan, 
til trods for sin størrelse, stå inde under buen på Den Nye Triumfbue!

 
Vis stort billede.
Eiffeltårnet med Seinen.

Kan hver aften opleves med tusindvis af blinkende lys, hver hele time efter solnedgang, til klokken 01.00.

 
Vis stort billede.
Louvre med den "berømte" og omdiskuterede glaspyramide.

Har man ikke lyst til at besøge selve museet, 
er den store underjordiske arkade med forretninger til gengæld et besøg værd.

 
Vis stort billede.
"Frihedsgudinden".

Postkort fra New York?

 - Nej, derimod postkort fra noget, som nok er overset af de fleste, som besøger Paris - nemlig en tro kopi i miniformat af Frihedsgudinden ved indsejlingen til New York. Den er skænket byen Paris, af parisere bosiddende i USA.

Den står i den sydlige ende af den lille ø Cygnes, som ligger i Seinen, mellem 15. og 16 arrondissement. 
Hvis man alligevel er nede at se statuen, skal man unde sig selv den fornøjelse det er, at spadsere ad Allee des Cygnes, som ligger midt ude i Seinen.

 
Til sidetop.
 

- Og så er den uge gået. 

Desværre var vejret ikke helt med os denne gang, men vi fik alligevel set nogle nye ting og havde nogle dejlige oplevelser. 

Nu kalder hverdagen og vi kan begynde at se frem til næste gang, vi skal besøge den pragtfulde by.

Vil du læse mere om Paris, så klik her.     

 
Til sidetop.
 

Mail til Jens Rostgaard Gjerløv.
Jens Rostgaard Gjerløv.
April 2007.

Link til flere rejsebreve og rejsenotater.          Mail til Jens Rostgaard Gjerløv.

Skulle du få lyst til at printe rejsebrevet ud,
kan du downloade en printervenlig kopi her:
     Download printervenlig kopi her.

Til sidetop.