3  DAGE  I  SOMMERFERIEN - 2020. 
Af Jens Rostgaard Gjerløv.

Cocktail party - rejsegilde -
fødselsdag - Nyord - Dyrehaven.

 

Siden er optimeret til 1920 x 1080   -   © Copyright   -   Alle rettigheder forbeholdes   -   Kontakt


Til ren billedside.
Se billederne på PC.

Til ren billedside - tablets.
Se billederne på tablet.


 
Prolog.
 

Så er det blevet tid til at skrive lidt om vores oplevelser, de første dage af sommerferien. 

Som de fleste efterhånden er klar over, har Covid-19 godt nok vendt op og ned på vores – og (næsten) alle andres – sommerferieplaner.

Først måtte vi aflyse vores planlagte ferie til Italien og da vi så ændrede den til Skagen, endte vi med også at skulle aflyse den. Så er det altså ikke nemt. 

Vi besluttede derfor for længe siden, at ferien i år skal tilbringes på matriklen, krydret med diverse små udflugter. Så vil der formodentlig - og forhåbentlig - ikke være noget eller nogen som kommer på tværs i den forbindelse. 

Og sådan blev det.

 
Til sidetop.
 
Cocktailparty.
 

Ferien begynder faktisk allerede om fredagen (12/6), hvor der er arrangeret cocktailparty med Helles kollegaer. Altså stort ryk ind på matriklen af kollegaer, som kommer højt belæsset med alverdens forskellige ting og sager, til at kreere lige så mange forskellige cocktails.

Her er mange kollegaer og mindst lige så mange cocktails, så vi lærer en frygtelig masse den eftermiddag – især om cocktails – men det kniber lidt med at huske dem alle, så det kan ikke udelukkes, at det er noget der skal følges op på senere. 

 
Vis stort billede.
Der er gjort klar til cocktails og mad.
 

En fantastisk eftermiddag og aften, med utrolig meget grin og morskab, godt hjulpet på vej af de mange prøvesmagninger. 

– Det er garanteret ikke sidste gang sådan et cocktailparty skal holdes, der er rigtig mange cocktails vi endnu ikke har smagt – så der er rigtig lang vej endnu.

 
Til sidetop.
 
Rejsegilde og fødselsdag.
 

Lørdag er der så lige et lidt hårdt program. 

Først er vi til rejsegilde på Elisabeth's og Nino´s nye hus fra klokken 11 til 14, hvor vi har lovet at hjælpe til med de forskellige ting. Der skal grilles pølser, varmes brød m.m. og i det hele taget sørges for omkring 80 mennesker, som både er sultne og tørstige. 

Men alt forløber heldigvis rigtig godt og både hus og entreprenør bliver rost til skyerne for et utrolig flot byggeri.

 
Vis stort billede.
Så er der rejsegilde. Her gælder det carporten
og kun et hjørne af huset ses i venstre side.
 

Lørdag aften er vi så til fødselsdag hos Liva. 

Hun blev jo ikke fejret rigtigt på grund af coronaen den 3. april, som er hendes fødselsdag, så nu skal den fejres rigtigt med hele familien. 

Det er en dejlig dag og Liva bliver fejret i det fineste vejr og får i tilgift mange dejlige gaver. 

Det var så den dag og vi følte os faktisk godt brugte oven på sådan 2 dages "lynstart" på ferien, så den følgende søndag og mandag bliver meget hurtigt dømt til at være hviledage.

 
Vis stort billede.
En lidt speciel gave – en tegning Liva lavede da hun var 2 år.
 

Tirsdag eftermiddag har vi så et lille besøg af gode venner, som kommer forbi til et glas køligt rosévin og vi får lejlighed til at ønske 'god bedring', i forbindelse med en forestående operation. 

Nu bliver det så tid til lidt planlægning omkring morgendagens udflugt. Turen skal gå til Nyord, en lille by som ligger på øen Nyord, som er forbundet med Møn via en kombineret dæmning og bro.

 

Til sidetop.

 
Nyord.
 

Turen går ad almindelig landevej til Præstø og derfra videre til Kalvehave og over den gamle 'Dronning Alexandrines' bro til Møn.

 
Vis stort billede.
Den flotte Mønbro.
 

Broen, også kaldet 'Ulvsundbroen' eller 'Mønbroen', stod færdig i 1943 og er den dag i dag stadig imponerende flot og rejser sig flot over Ulvsund. Der er en flot udsigt oppe fra broen 26 meter oppe – i hvert fald hvis man ikke er chauffør

Derfra videre til Lendemarke, gennem Stege og så nordpå til Ulvshale, hvor vi kommer forbi en rigtig dejlig og flot strand.

 
Vis stort billede.
Den flotte Mønbro.
 

På den yderste spids af øen Nyord, finder vi så byen Nyord, hvor vi er nødt til at parkere bilen (gratis endda!), fordi det kun er beboerne i byen, som har lov til at køre derinde og det er meget forståeligt. 

Det er en rigtig hyggelig, lille by med mange krogede gader som bl.a. er præget af mange initiativer af kunstnerisk karakter. 

Nogle måske mere – eller mindre – end andre, men mange gør et hæderligt forsøg og priserne, ja de fejler til gengæld ikke noget. De er i den pæne ende.

 
Vis stort billede.
Kirken i Nyord.
Vis stort billede.
Denne sten stod lige bag kirken.
 
Vis stort billede.
Ét af mange hyggelige steder i byen.
Vis stort billede.
Nyords minimale havn.
 

Én ting falder vi dog for. 

I december måned var vi i København og bl.a. i torvehallerne ved Nørreport station. Her havde vi fået at vide, at én af boderne - 'Noorbo' – har den mest pragtfulde gløgg man kan ønske sig. Og ganske rigtigt, det har den.

Og minsandten om vi ikke kommer forbi et sted hernede i Nyord, hvor der står 'Noorbo'. Stor er nysgerrigheden da også og da vi får spurgt ind til det, viser det sig, at det ganske rigtigt er dem, der også sælger den pragtfulde gløgg inde i København.

De har tilmed også en lille forretning her i Nyord hvor de sælger deres mange forskellige lækkerier, deriblandt også julegløggen.

Så, selv om den ikke hører til de allerbilligste, kan vi ikke nære os for, at købe en flaske med hjem. Om den så holder helt til jul, eller den må lade livet inden da, det må tiden vise.

 

Vis stort billede.
'Noorbo´s' undselige udsalg.

 

Et andet sted sælger man flotte glaskugler i mange forskellige farver. Formodentlig beregnet til at hænge op i træer som dekoration, hvilket mange i hvert fald har gjort rundt omkring. Og rigtig flot og dekorativt er det.

De er som sagt meget dekorative og vi kunne godt have tænkt os at købe nogle med hjem. Men 275 kroner for én lille, ca. 10 centimer stor glaskugle, finder vi godt nok i overkanten, så vi beholder visa kortet i lommen og skynder os videre.

Men man må lade dem dernede – de har initiativ – oven i købet lidt for meget, måske. 

Det er blevet tid for lidt frokost, så vi kører tilbage til Ulvshale Strand, hvor vi finder et godt sted til at indtage vores kurfyrstelige måltid – hjemmesmurt madpakke og dertil hørende klart kildevand fra vandhanen. Jo, jo, kom ikke og sig, at der ikke er stil over det. Hvad madpakken måske savner i udseende, sørger udsigten til gengæld for, den er ganske pæn – og vi sidder i første parket.

 

Vis stort billede.
Her bliver frokosten indtaget

 

Vis stort billede.
Udsigten fra vores siddeplads.

Vis stort billede.
Sådan ser iskiosken ud.

 

Nu går turen så småt hjemad. Igen kommer vi igennem Stege og her beslutter vi at indtage vores dessert.

Vi har tidligere spist is i Stege med gå-klubben, så vi besøger atter forretningen 'Hos Bang', som ligger på hovedgaden.

Her får man en fantastisk gammeldags isvaffel til en rimelig pris. Det kan absolut anbefales.

Efter at have smovset i is, begiver vi os ud på den sidste strækning hjemad. Det foregår ad de små veje, ind gennem alle hønsegårdene og flere steder kommer vi ad veje, hvor der heldigvis stadig er træer i siden af vejene.

 

Vis stort billede.
Et sjældent syn i Danmark –
en landevej med træer i vejsiden. Det er nu flot.

 

Tilbage i 60´erne og 70´erne havde man i færdselssikkerhedens hellige navn gevaldigt travlt med at fælde alle træer langs vore landeveje. Synd og skam.

I Frankrig har man anderledes forstået at passe på de smukke alléer og de pragtfulde træer langs landevejene. 

Dagen slutter af med, at børnene - både de unge og de gamle - er her om aftenen, hvor vi griller og hygger os på terrassen. En rigtig dejlig sommeraften. 

Ja - det var så en dag i vores sommerferien. 

Vi har planlagt at tage en tur ind til Dyrehaven i morgen, onsdag. Ind at gå en dejlig tur og se Eremitageslottet og på hjemvejen har vi så planlagt, at vi lige vil forbi Oscar under broen i Ishøj og hilse på ham.

 

Til sidetop.

 

Dyrehaven.

 

Vis stort billede.
Eremitageslottet.

 

Det er onsdag og vi er tidligt af sted og sætter kursen mod Dyrehaven ved Klampenborg. Vi er derinde i rigtig pæn tid, men ikke desto mindre er der allerede et gevaldigt leben af mødre med barnevogne og klapvogne, motionister og skolebørn i alle aldre. 

Heldigvis er der masser af plads til os alle sammen og vi får en dejlig spadseretur ud til Eremitageslottet.
Det er begrænset hvor meget vi får set til dyrene på vores vej, men et pænt stykke fra stien hvor vi går, kan vi se en meget stor flok. Et andet sted ser vi endnu en stor flok, men de er desværre mere eller mindre skjult bag træer, så det er også begrænset hvor meget vi får set dér.

Men noget vi dog bemærker i begge dyreflokkene, er, at enkelte af dyrene er helt hvide. Om det ligefrem er albinoer eller de blot er utrolig hvide i pelsen, er ikke til at sige.

 
Vis stort billede.
Én af flere store dyreflokke.
Vis stort billede.
Én af flere store dyreflokke.
 

Vi har som sagt en dejlig tur ud til slottet og vi er jo så tidligt på den, at det endnu ikke er blevet rigtigt varmt og det er vist vores held. 

Under vejs derud bliver vi overhalet af en stor flok børn på cykler. Pludselig hører vi noget larm, hvorefter det sætter i med en gevaldig gråd. 

Det viser sig, at en af drengene er skredet i gruset og måske har brugt forbremsen på cyklen. Resultatet er, at han står lige på hovedet og kurer hen ad grusstien. 

Efter lyden at dømme, gjorde det virkelig nas på den lille mand og da vi en kilometer længere fremme ved Slottet bliver indhentet af den uheldige purk, græder han stadig uhjælpeligt hvilket er meget forståeligt.

 

Vis stort billede.
Eremitageslottet.

Vis stort billede.
Én af mange skulpturer omkring slottet.

 

Vis stort billede.
Så lykkedes det at komme på "skudhold" af et dyr, selv om det er langt væk.

Vis stort billede.
Egentlig et flot og anderledes træ –
tår ved indgangen.

 

Efter at have "klappet" Slottet går vi tilbage og nu er det så småt begyndt at blive noget varmere. Det første stykke vej skal vi uheldigvis gå i solen, men vi overlever og kommer efter et stykke vej, frem til den mere skyggefulde del af turen.

Her er vi lidt heldige og ser et enkelt dyr. Ingen tvivl om, at der er rigtig mange dyr rundt omkring, men de kan være svære at få øje på og de holder sig helt sikkert også på afstand fra os. 

Vi er tilbage ved bilen omkring frokosttid, så vi bliver enige om at køre ned til Bellevue strand og finde et sted ved vandet, hvor vi kan spise vores medbragte mad.

Her finder vi et skyggefuldt sted under et træ og kan sidde behageligt og dels nyde maden, dels nyde den dejlige udsigt ud over Øresund. En rigtig god oplevelse.

 

Vis stort billede.
Udsigt over Øresund ved Bellevue strand.

Vis stort billede.
Udsigt over Øresund ved Bellevue strand.
 

Efter en dejlig pause kører vi nu til Ishøj, hvor vi skal hilse på 'Oscar under broen'.

Og nu sidder I og undrer jer og spørger: hvem er 'Oscar under broen'? 

Jo, 'Oscar under broen' er en temmelig stor træskulptur – faktisk én ud af seks forskellige -  som er lavet af den internationalt kendte kunstner Thomas Dambo.

Han (skulpturen: red) er én af 6 "glemte" kæmper, som blev opført i forbindelse med Vestegnens kulturuge i 2016.

De er alle opført i genbrugstræ med hjælp fra mange lokale og som der skrives: "hvis du vil opleve dem, må du finde dem først". 

Altså må vi til Ishøj og først kører vi lidt forkert. Det vil sige, vi kommer ind fra den forkerte side, så vi må tilbage og køre ned til Ishøj Strandpark (vist nok).

Herfra er der ca. 1.5 kilometers spadseretur hen til broen, som "Oscar" hviler sig under.

 

Vis stort billede.
'Oscar under broen'.


'Oscar under broen'.

 

Og ganske rigtigt. Dér ligger 'Oscar' og hviler sig under broen, samtidig med, at han holder fast med den ene arm i rækværker på broen. En rigtig stor træfigur, som det helt givet ikke har været nemt at bygge, lige under broen og i vandkanten. 

Men imponerende er den. 

Det kunne være meget morsomt også at se de andre skulpturer der ligger rundt omkring på Vestegnen, men vi synes faktisk at én er bedre end ingen, så da vi har set os mætte på broen og skulpturen, går turen tilbage til bilen og så sætter vi ellers næsen hjemad. 

Jeg erindrer ikke hvornår vi er hjemme, men det har været en dejlig tur, hvor vi har nydt det gode vejr og set nogle ting, som vi ikke har set tidligere. 

 

Til sidetop.

 


Jens Rostgaard Gjerløv.
Juli 2020.

Link til flere rejsebreve og rejsenotater.          Send en mail til Jens Rostgaard Gjerløv.

 
 

Til sidetop.