REJSEBREV fra VORUPØR - 2022.
Af Jens Rostgaard Gjerløv.

 

Fire dage i august måned.

Log ud

Siden er optimeret til 1280 x 1024   -   © Copyright   -   Alle rettigheder forbeholdes   -   Kontakt

Til ren billedside.
Se billederne på PC.

Til ren billedside - tablets.
Se billederne på tablet.


 
Til sidetop.
 

Så er vi klar til afgang.
 

Vores mini-ferie til Nørre Vorupør, hvor vi skal være sammen med Suzanne og Hans i nogle dage, begynder torsdag klokken 09:00, på en dag hvor vejret er lidt blandet med sol og regn og ca. 18 graders varme.

Første mål på turen er 'Glyngøre Shellfish' som ligger på Kassehusvej 5 i Glyngøre. Her skal vi mødes klokken 13:00 med Suzanne og Hans i østersbaren, som er en noget speciel restaurant, hvor der udelukkende serveres østers. Her huserer Svend Søe Bonde som både er ejer og chef, fiskeskipper og skaldyrsleverandør.
Svend fortæller gerne historier, både om sig selv og sin forretning, krydret med små anekdoter. Samtidig forbereder han vores østers ved det store arbejdsbord med udsigt til Sallingsundbroen, så vi alle kan følge med i hvad der foregår.

 
Vis stort billede.
En ikke særlig prangende facade.
 
Vis stort billede.
Svend i arbejde ved køkkenbordet.
Vis stort billede.
Så er der serveret.
 

Det er ganske morsomt at høre ham berette om 'dette og hint' og skulle der være andre gæster som endnu ikke har fået deres østers, ja, så må de pænt vente, til Svend har fortalt færdig. Her oppe tager ting tid og der er ikke hverken  stress eller jag. Han har tid til alle og er en god fortæller.

Svend støtter også op omkring de lokale sportsudøvere, hvilket en gul trøje, som har tilhørt Jonas Vingegaard (som jo bor i Glyngøre), vidner om. Den har fået en hædersplads på væggen, sammen med billeder af andre kendte personer, som har gæstet stedet igennem tiden.

 
Vis stort billede.
En let frokost.
Vis stort billede.
Jonas Vingegaards gule trøje.
 

Efter vores lette måltid, bestående af 3 øster og en god øl, kører vi videre til Nørre Vorupør, nærmere betegnet Havstokken 12. Her har Suzanne og Hans lejet en pragtfuld lejlighed med en dejlig stor terrasse, som ligger i første række med udsigt direkte ned til stranden med alle fiskerbådene, som er trukket op på stranden. 

 
Vis stort billede.
Vores lejlighed - nr. 2 fra venstre.
Vis stort billede.
"Strandet" fiskekutter.
 

Eftermiddagen bliver brugt på at gå ned på stranden for at se fiskekutterne blive trukket op på stranden. Samtidig bliver der købt laks ind til aftensmaden og derefter er det tilbage til lejligheden, hvor vi hygger og så småt går i gang med madlavningen.

 
Vis stort billede.
Tid til en appetizer.
Vis stort billede.
Solnedgangen nydes på terrassen.
 
Aftenen tilbringes på terrassen med lidt godt til ganen og ellers nyde udsigten ud over stranden, molen, de store skibe som passerer i horisonten og solnedgangen omkring klokken 21:30.
 
Til sidetop.
 

Vi er tidligt oppe og vejret er rigtigt dejligt, så efter morgenmaden cykler vi en skøn tur til Stenbjerg Landingsplads, som ligger i Nationalpark Thy. Det er et lille fiskerleje, hvor bådene også bliver trukket direkte op på land.

Her ligger også et lille museum med en gammel redningsbåd og tilhørende grej, som blev brugt i gamle dages redningsaktioner langs vestkysten.

 
Vis stort billede.
Gammel redningsbåd.
Vis stort billede.
De gamle redningsveste.
 
På vejen tilbage kører vi ad en dejlig cykelsti og vi kommer også forbi nogle specielle kirker, alt sammen meget interessant og dejligt. Da vi kommer hjem er det blevet tid til at starte bilen op. Vi skal til Hanstholm at spise frokost på en lidt speciel restaurant, der hedder noget så logisk som 'Mad Bar'.

Her får vi en meget udførlig og humoristisk snak med ejeren, som forklarer hvad de forskellige retter består af, så vi er rigtigt godt rustet til at bestille.

 
Vis stort billede.
Frokostselskabet på 'Mad Bar'.
Vis stort billede.
Den specielle "musikvæg".
 

'Mad Bar' ligger højt på en bakke med en flot udsigt ud over havnen og vandet og har en meget speciel indretning.
Gamle malede borde, specielle kobberlamper (formodentlig maritime), for ikke at tale om en væg, hvor der udelukkende er fyldt op med gamle grammofonplader og en dertil hørende pladespiller.
Det er ganske enkelt det musikanlæg som leverer den dejlige musik og så kan man vælge hvilken plade man vil høre - tror jeg nok. Det har vi ikke set andre steder, meget originalt. Man spiser godt og stedet kan absolut anbefales.

Efter en dejlig frokost kører vi tilbage til Vorupør, hvor vi tilbringer resten af dagen med at slappe af. Vi går bl.a. en tur ud på den lange mole, nogle benytter sig af muligheden for at få en lille eftermiddagslur og senere sætter Helle sig ud på terrassen og piller alle rejerne, som skal være med til at forsøde vores aftensmåltid.

 

Vis stort billede.
Tur på molen.

Vis stort billede.
Helle piller rejer.

 
Sidst på eftermiddagen, sørger herrerne for en appetizer på terrassen, så vi alle kan få skærpet appetitten.

Efter maden tilbringes tiden på terrassen, hvor vi nyder det dejlige vejr, udsigten og solnedgangen. En dejlig dag er ved at være slut.

 
Vis stort billede.
Aperol Spritz står klar på terrassen.
Vis stort billede.
Aftenstemning på stranden.
 

Til sidetop.

 
Så er det sidste dag i det nordjyske for vores vedkommende og igen i dag vågner vi tidligt til endnu en dag med dejligt vejr.
Efter morgenmaden starter vi cyklerne op og kører en tur ud til Lodbjerg Fyr. Selvfølgelig skal vi op i fyret (131 trin) og se den flotte udsigt. Og den er flot. Da vi kommer ned igen, møder vi en af de frivillige medarbejdere, som giver sig tid til at fortælle os om fyret og dets historie.
 
Vis stort billede.
Lodbjerg Fyr.
Vis stort billede.
Udsigten 35 meter oppe.
 
Så er det blevet tid til at vende tilbage til lejligheden og under vejs handler vi ind til både frokost og aftensmad.

Efter frokosten starter vi igen cyklerne op. Denne gang cykler vi til noget der hedder 'Bøgsted Rende', der også ligger i nationalpark Thy. Et ikke særligt imponerende lille vandløb, som bærer præg af, at der er meget okker i vandet. Vi går i hvert fald ud fra, at det er dét, der giver den kedelige farve på vandet og de nærmeste omgivelser.
Her ved vandløbet finder vi sandelig et bord-bænkesæt og hvad er vel mere naturligt, end at vi bænker os her og slukker tørsten med et godt glas hvidvin, som vi heldigvis har med hjemmefra.

 

Vis stort billede.
'Bøgsted Rende'.

Vis stort billede.
Så skåles der i hvidvin.

 

Vis stort billede.
Hugorme til trods, skal der plukkes lyng.

 

På vejen tilbage, trodser Helle frygten - og mange bekymringer - ved risikoen for at blive bidt af en hugorm og går lidt ind i lyngen for at plukke en flot buket, som hun vil have med hjem. Den står i dag og pynter på et lille rundt havebord.

Tilbage i Vorupør er vi lige inde at købe ind til aftensmad. Vel hjemme efter vores cykeltur, som er på små 19 kilometer, spiser vi østers og drikker champagne.
Den sidste aften nydes igen på terrassen. Desserten er is og med udsigten til endnu en flot solnedgang, siger vi farvel til Vorupør for denne gang. I morgen skal vi hjem.

 

Vis stort billede.
Østers og champagne på terrassen.

Vis stort billede.
Smuk solnedgang.
 

Til sidetop.

 

Det har været en dum nat, så vi vågner tidligt og i dag er det til regnvejr. Vi spiser tidlig morgenmad og allerede klokken 09:00 forlader vi Vorupør med kurs sydpå.
Vi har bestemt os for at køre til Flensborg på vejen hjem, så vi kan få handlet lidt fornødenheder til efteråret.

Vi vil køre langs vestkysten hele vejen ned til Tønder og så køre på tværs ad Grenzstraβe til Flensborg. Vi har en rigtig smuk tur ned over Thyholm og videre til Hvide Sande. Her gør vi holdt, for vi vil ind på vores stamcafé - 'Ejvinds Bageri' - og have en kop kaffe og kage, så vi har lidt at køre videre på

 

Kaffe og kage på 'Ejvinds Bageri'.
 
Nu går turen videre mod Varde og Tønder og derefter ad Grenzstraβe, som ligger lige syd for grænsen. Det er en utrolig behagelig vej at køre på. Der er ikke ret meget trafik og så må man køre 100 km./t.

Som noget af det første, handler vi vores små fornødenheder i grænsebutikkerne og da vi har besluttet at tage en overnatning i byen, kører vi bilen i garage.
Eftersom vejret er blevet pragtfuldt og vi er fri for bilen, skal vi nu en tur op og ned ad gågaden og som sædvanlig se, om de forskellige forretninger har noget at tilbyde, som vi ikke kan undvære. Og sandelig 'ja', det bliver både til lidt tøj og sko.
 
Vis stort billede.
Tiltrængt pause på 'Nordermarkt'.
Vis stort billede.
Tiltrængt pause på 'Nordermarkt'.
 

Vis stort billede.
'Alte Senfmühle'.

Vis stort billede.
Så er vi hjemme.

 
Nu kan vi slappe af og da vi kommer ned til 'Nordermarkt' - et lille torv et stykke nede ad gågaden - er det blevet tid til at holde en lille pause. Her sætter vi os og nyder en øl, det dejlige vejr og bare betragter de mange mennesker der er på torvet.

Senere går vi ned på 'Alte Senfmühle' hvor vi plejer at spise til aften og så slutter vi dagen af med en Irsk kaffe på hotellet - og den er god.....

 

Til sidetop.

 
I dag, mandag, skal vi hjem og det bliver ad den slagne vej og omkring middagstid er vi hjemme i Næstved. Så er det slut på en dejlig tur til Nordjylland.
 

Til sidetop.

 


Jens Rostgaard Gjerløv.
September 2022.

Link til flere rejsebreve fra Italien.          Send en mail til Jens Rostgaard Gjerløv.

 

 

Til sidetop.