REJSEBREV  fra  HVIDE SANDE.
Af Jens Rostgaard Gjerløv.

 

Marts - 2023.

 

Siden er optimeret til 1280 x 1024   -   © Copyright   -   Alle rettigheder forbeholdes   -   Kontakt

Til ren billedside.
Se billederne på PC.

Til ren billedside - tablets.
Se billederne på tablet.


 
Til sidetop.
 

Vores "vejvisning" til Hvide Sande.
 

Det er fredag og Helle har i dagens anledning taget fri, så allerede klokken 10:00 kører vi fra Næstved. Vi kan først komme ind i sommerhuset klokken 16:00, men det er vores mening at undgå det meste af motorvejen derover, så derfor den gode køretid.

Vi ankommer da også til Hvide Sande i god tid, så vi benytter ventetiden til at køre ned til havnen, hvor 'Ejvinds' har en lille café, som vi plejer at frekventere til en gang kaffe og kage, eller hvad der nu falder os for. Der er bygget en del nyt nede omkring havnen og vi kan se, at der lige over for caféen, er bygget helt nyt som bl.a. indeholder en meget stor café - også 'Ejvinds' - samt en stor spiserestaurant bagved - også 'Ejvinds'.
Vi skal da lige love for, at der er gang i café livet og at Ejvind tilsyneladende ikke bare har "vind i sejlene", men kraftig "vestenvind i sejlene".

Efter at have set lidt på mylderet af alle tyskerne med deres hunde, samt andet godtfolk, bliver det tid til at køre til sommerhuset, hvor vi skal være den næste uges tid.

Det viser sig, at vi ikke er de eneste der skal bo i huset den kommende uge. Vi skal tilsyneladende dele huset med en lille hærskare af myrer, som har taget hele huset i besiddelse. Vi finder dem stort set over det hele. Om det så er på spejlet ude på toilettet, i wc kummen og i jacuzzien, så er der myrer. Der er godt nok sat myrelokkedåser op flere steder, men de kan tilsyneladende ikke holde dem nede.
Efter et par dage får vi heldigvis fat i nogle flere myrelokkedåser og det hjælper tilsyneladende på det, men vi bliver aldrig helt fri for dem.

Nå, vi får båret vores ting ind og indrettet os og kan nu nyde et glas velfortjent vin, samtidig med at vi prøver at se ud på de velkendte klitter, gennem nogle temmelig beskidte vinduer. Det er i hvert fald noget som rengøringen bestemt ikke har haft gjort noget ved. Når vi sådan sidder og ser ud på klitterne og solen skinner på vinduerne, ser det mest af alt ud som om det regner på ruderne.

Men bortset fra disse små fortrædeligheder, er det dejligt at være tilbage i det vestjyske - og velkendte.

Det er som sagt "indflytningsdag", så vi bliver hjemme og går så småt i gang med madlavningen, som ikke kræver det helt store og derfor er rimelig enkel: en god bøf som grilles, lidt tilbehør i form af dejlig salat, røsti kartofler og sauce bearnaise, samt vin ad libitum - og det er så den dag.

 
Vis stort billede.
Det er ikke regnvejr, men beskidte ruder.
Vis stort billede.
Køkkenpersonalet er i gang med madlavningen.
 
Til sidetop.
 

I dag er vi tidligt oppe og starter dagen med en tur op over klitterne og ned på stranden. Hvor er det dejligt at være tilbage, hvor der er frisk luft og højt til himlen.
Efter at være godt gennemluftet og nydt duften af saltvand, går vi tilbage til sommerhuset, hvor der venter et stykke arbejde.

 
Vis stort billede.
Så er vi på vej til stranden.
 
Én af grundene til at vi er taget til Hvide Sande, er den, at vi skal have lavet flere sange til Nanas konfirmation og skrevet tale. Altså er det umiddelbart en arbejdsferie, men vel at mærke en af de sjove. Vi håber derfor at inspirationen er over os og at vi kan koncentrere os om skriveriet, når vi er væk fra hus og have.

Da dagen er omme har vi faktisk nået temmelig meget. Så meget, at sangene er færdige, der er lavet vandmærker til sangene og fundet en masse stikord til talen til Nana.

Nu kan der slappes af, Helle får strikket en trøje til Nana færdig og jeg får læst lidt. Da vi nærmer os spisetid er der Provence-kylling med dertil hørende på menuen og aftenen rundes af med at se lidt fjernsyn. Alt i alt en rigtig god dag, hvor vi har nået en masse - og meget hurtigere end vi havde regnet med.

 
Til sidetop.
 

Trygfondens livredder biler.
 

Efter en dum nat, hvor vi ikke har fået sovet særlig godt, vågner vi til en dag med flot solskinsvej.

Efter morgenmaden beslutter vi os for at gå langs stranden ind til Hvide Sande. Det er en dejlig tur med en frisk vind, men heldigvis skinner solen.
Da vi nærmer os Hvide Sande, holder der 7 biler fra Trygfonden. Det viser sig, at være livredderne der holder øvelse, så der er en del aktivitet på stranden i den anledning.

Efter masser af frisk luft og en dejlig spadseretur ind til Hvide Sande, hvor vi får os en kop kaffe med tilhørende kage, er det blevet tid til frokost og vi vender næsen hjemad. Om eftermiddagen er det til at sidde udenfor i solen og resten af dagen hygges der, både ude og inde.

 
Vis stort billede.
Hyggelæsning på terrassen.
 
Til sidetop.
 

I dag har vi tænkt os at tage en tur til Flensborg. Dels trænger vi til at få "tanket op" i grænsebutikkerne og dels er det en by det altid er dejligt at besøge.
Vi er derfor tidligt af sted og vel ankommet til Flensborg, får vi handlet som nogle af de første (synes vi). Der var i hvert fald ikke mange handlende.
Bl.a. fik vi købt en masse flødekarameller til vores barnebarn, som skal have sidste skoledag, hvor der er tradition for, at der deles karameller ud.

Dernæst gælder det tøj og sko, hvis ellers vi kan finde noget vi ikke kan undvære. Vi finder (desværre) ikke noget, så ind imellem de forskellige forretninger, bliver det tid til et besøg i BackWerk, hvor vi får os en kop kaffe. Også her skal vi selvfølgelig have kage til kaffen.

Vores besøg i Flensborg ender som skrevet, uden køb af tøj og sko, så vi sætter kurs mod Hvide Sande via Tønder og så videre nordpå. Vi er først tilbage i sommerhuset omkring klokken 18:00, hvor vi runder dagen af med et let måltid mad.

 
Vis stort billede.
Kaffe og kage på BackWerk.
Vis stort billede.
Kaffe og kage på BackWerk.
 
Til sidetop.
 

Igen en dum nat, denne gang på grund af varmepumpen inde i stuen, Jeg véd ikke hvorfor den skal larme så meget, men det gør den altså bare.

I dag er der flere ting på programmet. Først kører vi en tur til Ringkøbing, hvor vi får et gensyn med de forskellige gader og forretninger. Som en lille krølle på turen, skal vi finde ud af hvor biografen ligger. Der er en film i Filmklub Danmark vi ikke har set endnu og den vil vi benytte lejligheden til at se på onsdag, her i Ringkøbing.

Hjemme igen er det tid til frokost og da eftermiddagskaffen er drukket, går vi en tur ned på stranden og nyder endnu engang Vesterhavet, klitterne og den friske havluft.

 

Så fandt vi forsamlingshuset.
 

I dag spiser vi tidligt til aften.
Hjemme i Næstved har vi hver tirsdag aften, fulgt en række offentlige foredrag i 'Naturvidenskab' fra Aarhus Universitet. Vi er kede af at vi ikke kan følge det mens vi er i Hvide Sande, men ved nærmere eftersyn finder vi ud af, at vi kan følge foredraget ved at køre til forsamlingshuset i Sønder Bork, en lille landsby med små 400 sjæle, som ligger ca. 30 kilometer syd for Hvide Sande.

Vi er godt nok lidt skeptiske ved at skulle køre 30 kilometer for at overvære foredraget i et - formodentlig - gammelt forsamlingshus som ligger i en lille "flække" ude på landet. Men vores fordomme bliver i allerhøjeste grad gjort til skamme.
Forsamlingshuset viser sig at være topmoderne, ikke mindst i kraft af et tilskud på 5 millioner kroner fra A.P. Møller fonden, så vores overraskelse og beundring er stor.

 
Vis stort billede.
Sønder Bork forsamlingshus.
Vis stort billede.
Sønder Bork forsamlingshus - vi er klar.
 
En rigtig god aften og oplevelse, hvor vi bliver bare lidt klogere på vores planeter og stjerner.
 
Til sidetop.
 

I dag står vi op til regnvejr. Surt. Til gengæld har vi fået en god nattesøvn, ikke mindst fordi vi har haft døren ind til stuen lukket, på grund af varmepumpen.

Da vi mangler en lille smule af det vi skal bruge til Nanas konfirmation, bruger jeg lidt tid på at lave en poster, som skal sættes op forskellige steder i lokalet, hvor vi skal være til konfirmationen.

Da jeg er færdig med dét, overvejer vi at køre ned til Bork Vikingehavn, men ender med at gemme det på grund af regnvejret, til uge 25 hvor vi igen vender tilbage til Hvide Sande.

Efter frokost er vejret blevet lidt bedre, men er nu til gengæld meget diset og fugtigt. Alligevel vover vi en spadseretur langs stranden ind til Hvide Sande, hvor Helle vil give kaffe på 'Ejvinds'.

 
Vis stort billede.
På vej til Hvide Sande.
Vis stort billede.
"Månelandskab" - på vej til Hvide Sande.
 

Lige inden vi kommer ind i Hvide Sande, støder vi på en "skulptur" - ja, det kalder de det - med navnet 'Forsamlingshuset', en, i bund og grund, ganske almindelig platform.

På et skilt ved siden af står der: "Her inviterer vi dig til at.....betræde kunstværket "Forsamlingshuset". Bruge et øjeblik på at sanse lyden omkring dig. Betragte den åbne skulptur og omkringliggende natur. Benytte værket som ramme for egne aktiviteter, arrangementer og oplevelser".

- Hvad siger I så???  Ja, jeg vil helst ikke udtale mig!

 
Vis stort billede.
Det såkaldte "kunstværk".
Vis stort billede.
Den forklarende tekst, så man ikke er i tvivl....
 

Men så til kaffen. Ejvind er den lokale "café-matador", som dels har en lille café ned mod havnen (ses i baggrunden på det ene billede) og på den modsatte side af gaden en sprit ny stor café, med en stor restaurant ved siden af. I øvrigt så vi også, at han har en café i Ringkøbing, så det er en virkelig driftig mand.

Ikke nok med, at vi får en rigtig god kop kaffe, men vi får også den bedste brunsviger vi har smagt i umindelige tider. Det kan varmt anbefales, såfremt man kommer på de kanter.

 
Vis stort billede.
Hos 'Ejvinds'.
Vis stort billede.
Hos 'Ejvinds'.
 

Efter at have mæsket os med kaffe og kage, går vi tilbage til sommerhuset ad landevejen og vejret er desværre stadig meget diset og fugtigt.

Som tidligere nævnt, var vi inde i Ringkøbing i går, bl.a. for at se hvor biografen ligger. Vi skal nemlig i biografen i aften og se 'The Fabelmans', som er én af de film der er med i 'Filmklub Danmark'. Så har vi ikke den som et hængeparti når vi kommer hjem.
Biografen er egentlig ikke ret stor, men ganske hyggelig. Vi får en venlig modtagelse og det er en fantastisk film, så alt i alt en rigtig god oplevelse.

 

 Vis stort billede.
Indgangen til biografen.

 Vis stort billede.
Biografens undselige facade.

 
Da vi er tilbage i sommerhuset, taler vi om vejret som har været ret dårligt. Efter som det også vil være regnfuldt de næste dage, taler vi om at køre hjem i morgen, torsdag.
Det vil godt nok være en dag tidligere end beregnet, men der er ingen grund til at sidde i sommerhuset en hel dag og ikke lave noget, bare for at køre hjem næste dag.
 
Til sidetop.
 
Så er det torsdag og det har regnet hele natten, så beslutningen er taget. Vi pakker bilen og siger farvel og tak til Hvide Sande for denne gang. Vi kører hjem i en god gang regnvejr og er hjemme omkring klokken 14:00, efter at have tanket bilen.
 
Vis stort billede.
Så tankes der op til nye eventyr.
 

Til sidetop.

 


Jens Rostgaard Gjerløv.
Juni 2023.

Link til flere rejsebreve fra Italien.          Send en mail til Jens Rostgaard Gjerløv.

 

 

Til sidetop.