Link til alle rejsebreve fra Danmark.

Rejsebrev fra Danmark.
Nr. Vorupør - sommeren 2024.

Af Jens Rostgaard Gjerløv.


Se billederne på PC.
Se billederne på PC.
Link til alle rejsebreve.          Send en mail til Jens Rostgaard Gjerløv.

© Copyright
Alle rettigheder forbeholdes.
Se billederne på telefon eller tablet.
Se billederne på tablet / telefon.

Til sidetop.


Bølgerne går nogle gange højt i Nørre Vorupør.

Til sidetop.
Den første uge af vores sommerferie skal i år holdes i Nr. Vorupør, hvor vi har lejet en rigtig dejlig lejlighed, der ligger kun 60 meter fra strandkanten og med udsigt ud over molen og havet.
Vi kører hjemme fra omkring klokken 09:00 og har dermed rigtig god tid til de ca. 360 kilometer, som vi hovedsaglig vil køre på almindelige landeveje og hovedveje. I næste uge skal vi nok få styret vores lyst, hvad motorvejskørsel angår, men mere om det senere.

Inden vi sætter kursen mod Nordjylland, er vi lige et smut inden om Slagelse Sygehus for at besøge Lise og opmuntre hende lidt. Det er et hyggeligt besøg, Lise er ved godt mod og vi får en fin behandling af personalet, som byder på både kaffe og pandekager med is. Det er meget flot, så der er altså ikke altid grund til at klage over vores sygehuse - eller personalet.
Efter vores pit-stop i Slagelse går det så nordpå og vi har en behagelig og begivenhedsløs tur - uden regn vel at mærke - og er fremme omkring klokken 15:00.


Så er Vilsundbroen nået, på vores vej nordpå.

Samtidig med at vi er fremme, får vi besked om, at vores lejlighed er klar til "indflytning". Det er meget dejligt, for vi kan faktisk først få den fra klokken 16:00, hvis det skal være helt rigtigt.

Da vi har båret ind og pakket ud, er det tid til et velfortjent glas rødvin. efter at have trampet i pedalerne en god del af dagen. Bagefter skal vi lige en tur ud på den lange mole for at strække benene og få noget frisk luft, inden vi skal spise vores traditionelle 'første-ferie-dags' middag.
Det har godt nok ikke regnet på hele turen, men himlen er meget mørk da vi går ud ad molen, så vi krydser fingre for at regnen venter til vi er tilbage i lejligheden - og det gør den heldigvis.
Resten af dagen tilbringes med benene oppe og ren afslapning.

Vis stort billede.
Nu er det tid til et glas rødvin.
Vis stort billede.
Molen og de truende skyer.
Til sidetop.
Vi er oppe allerede ved 7-tiden og vejrudsigten lover regn klokken 11:00. Vi skynder os at spise morgenmad og vil se om vi kan nå at køre til Ashøj Plantage inden regnen kommer. Vejrprofeterne plejer at være rimelig nøjagtige med deres små meddelelser om tidspunkterne for regn de forskellige steder, så vi håber og be'r til at vi når det.

Vi vil op at se skovtrolden 'Ask' i Ashøj Plantage. Igen er vi heldige at komme frem i tørvejr og da vi kommer til parkeringspladsen, bliver vi mødt af rigtig mange veteranbiler. Der er tilsyneladende en slags orienteringsløb som foregår i veteranbiler og der er virkelig noget at se på med de mange flotte biler.
Vi er nødt til at spørge om vej til trolden og vi bliver godt hjulpet, ikke mindst af nogle børn, som beredvilligt fortæller os hvilken vej vi skal. Det viser sig, at trolden gemmer sig lige rundt om hjørnet, så det er ingen sag.

Og den er stor. Den er lavet af troldekunstneren Thomas Dambo og er én af rigtig mange, som er placeret rundt omkring i Danmark. Han har faktisk lavet ikke mindre end 128 trolde fordelt på 17 forskellige lande. Og flere kommer til, både trolde og lande.
Et anderledes kunstværk, må man sige. Alle troldene er lavet af genbrugstræ og idéen med troldene er, at man skal komme ud i naturen. Mange af dem er nemlig "gemt", så der skal ledes en del efter dem.
Efter at have set trolden går vi op til Udsigtstårnet i Ashøj Plantage. Det er Thys højeste punkt med 93 meter.
Efter sigende kan man se hele 17 kirker i Sydthy oppe fra tårnet og går man ned for enden af bakken som tårnet står på, er der en skulptur der hedder "Den Frie Talerstol", som er udført i granit af kunstneren Knud Højrup.

Vis stort billede.
"Et flot gammelt par".
Vis stort billede.
Skovtrolden 'Ask'.
Vis stort billede.
Skovtårnet med den flotte udsigt.
Vis stort billede.
"Den Frie Talerstol" (th,).
Vi er heldige at se disse ting i tørvejr, for på vejen hjem vælter regnen ned. Undervejs er vi lige inde at handle lidt ind til frokost, så vi har noget at trøste os med, når vejret ikke kan opføre sig ordentligt.
Vis stort billede.
Det store skakspil på torvet i Thisted.
Vis stort billede.
Det flotte torv i Thisted
Om eftermiddagen er det blevet opholdsvejr, så vi kører en tur til Thisted, hvor vi går en tur i byen og blandt andet handler lidt i Føtex.
Da vi har set os mætte på Thisted, vender vi næsen hjemad og så er det efterhånden blevet tid til at gå i gang med aftensmaden.

Desserten til aftensmaden bliver købt i den lokale iskiosk nede på stranden, i form af en vaffel is.

Til sidetop.
I dag sover vi længe og vågner for en gangs skyld til solskinsvejr. Klokken 11:00 er vi så klar til dagens udflugter, som i dag indebærer et besøg, både i Klitmøller, Hanstholm og Thisted.
I Klitmøller er vi selvfølgelig nede at se surfernes paradis 'Cold Hawaii', men der er ikke meget paradis over det i dag. Udbuddet af surfere er mildest talt sparsomt, faktisk så vi ikke en eneste i vandet.
Lidt af en skuffelse, men til gengæld får vi set Thy Cablepark, et nyt aktivitetscenter, som har en masse tilbud til friluftsfolk og det ligger helt ned til vandet. Det er også her, at undertegnede kommer på gyngende grund, mere eller mindre selvforskyldt, men fotografen insisterede på at få et "actionbillede".

Så går turen videre til Hanstholm, hvor vi først er oppe at se det Nordatlantiske Fyr, som vi kommer forbi på vores vej til den frokostaftale vi har. Fyret blev bygget i 1843 på det der hedder 'Hanstholmknuden' og var det kraftigste fyr på den tid.

Vis stort billede.
Undertegnede på gyngende grund.
Vis stort billede.
Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm.
Vi har reserveret bord på 'Hanstholm Madbar', hvor vi skal spise frokost. Vi har været der nogle gange tidligere og det er et rigtigt hyggeligt sted, hvor man spiser godt.
Det er meget specielt med åbent køkken, gamle malede borde, anderledes lamper og personalet er utroligt venligt og sørger for dejlig varieret musik, ved hjælp af to pladespillere og en meget stor pladesamling. Virkelig anderledes.

Men maden er som sagt rigtig god og Helle nyder i fulde drag en gang Moules Frittes, mens undertegnede finder stort behag i en smørstegt rødspættefilet med tilbehør. Bedre kan det ikke blive.
I tilgift nyder vi den flotte udsigt. 'Hanstholm Madbar' ligger temmelig højt, så der er en flot udsigt, ud over havnen og vandet. Skulle man få lyst til at besøge stedet - hvilket varmt kan anbefales - så er adressen: 'Hanstholm Madbar', Helshagevej 98, 7730 Hanstholm.
Det anbefales kraftigt at bestille bord en dags tid i forvejen på tlf. 8171 1912, ellers risikerer man meget nemt at køre forgæves.

Vis stort billede.
'Hanstholm Madbar'.
Vis stort billede.
'Hanstholm Madbar'.
Vi er med i Biografklub Danmark og i og med at sæsonen går på hæld, mangler vi kun at se de sidste film. For ikke at have et hængeparti når vi kommer hjem, har vi besluttet at køre til Thisted og se dem dér. Da vi er færdige med vores frokost, sætter vi derfor kurs mod Kino i Thisted, hvor vi har bestilt billetter til eftermiddagsforestillingen - "Fuld af kærlighed".
Det er en ganske hyggelig biograf, den lille sal er ikke særlig stor, men det gør ikke noget. Der er god lyd og et godt billede og så er der en noget spøjs - og anderledes - "udstilling" med en Cinemeccanica Victoria 70mm kinomaskine i foyeren.
Den er opstillet med en lille filmsløjfe, så når man trykker på en knap, starter kinomaskinen og viser en lille stump film på vægen. Genialt og ikke set tidligere. Nu om dage er det jo digitale fremvisere man bruger, så det er en rigtig god gimmick at bruge en udtjent kinomaskine på denne måde. Så kan de der ikke har set det før, få et lille indblik i hvordan sådan en kinomaskine fungerer og hvordan det var i "gamle dage".

Vis stort billede.
Den spøjse udstilling med kinomaskinen.

Vis stort billede.
Nu skal vi se film.

Efter en rigtig god oplevelse i biografen, er det om at komme hjem til lejligheden og få lavet noget aftensmad.
Senere på aftenen ser vi fodbold i fjernsynet og jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke kan huske hvem der spillede mod hvem.

Til sidetop.

Igen i dag vågner vi til solskinsvejr. Dejligt. Efter som vejret tilsyneladende er med os, vil vi i dag besøge øen Fur. Det har længe (flere år) været et ønske at komme derover og hvad er mere passende, når vi nu er i nærheden.
Vi har undersøgt på nettet, at færgen sejler hvert kvarter og sejlturen varer mindre end 10 minutter, så der er bare om at møde op i Branden færgehavn, så skulle vi komme vi over med det samme.

Og ganske rigtigt. Vi kører stort set direkte ombord på den lille "færge" og ca. 10 minutter senere er vi på Fur. Tænk at det skulle tage så mange år, før vi kom herover.

Vis stort billede.
Oversigtskort over Fur.
Vis stort billede.
Så er det Fur ret forude.
Vi starter med at køre til Fur Bryghus, som desværre er lukket hver mandag. Der er noget her vi har overset. Vores indkøb af Fur-øl i Bryghuset, bliver således flyttes til den lokale Brugs, så vi i det mindste ikke lyver, når vi siger vi har øl med hjem fra Fur.

Herefter går vi til 'Knudeklinterne' og undervejs ser vi det smukke landskab, som er skabt gennem årtusinder, af moler og diatomer (kiselalger). Flere steder kan man se de forskellige lag i jorden og nogle steder kan man også se lag af vulkanaske.
På vores vej ned mod 'Knudeklinterne', kommer vi gennem 'Langstedhullerne', som er et system af erosionskløfter, der stammer tilbage fra istiden. Efter vi har set de imponerende 'Knudeklinter' og 'Langstedhullerne', vil vi lige en tur ned på stranden.
Turen ned går meget godt, men turen op kan godt "trække tænder ud", der er 144 trin, nogle mere umage end andre, men op kommer vi. Hvorfor det i øvrigt hedder 'Langstedhullerne', når det faktisk er nogle kløfter, forstår vi ikke......

Vis stort billede.
Her ses de forskellige lag i jorden.

Vis stort billede.
'Knudeklinterne'.

Vis stort billede.
Stranden ved 'Knudeklinterne'.

Vis stort billede.
Opad, 144 trin plus det løse.

Det har været en fantastisk oplevelse at se øen, hvor vi stort set har været over alt. På vores vej tilbage til Vorupør, vil vi lige besøge Nykøbing Mors. Det bliver dog ikke til noget på grund af regnvejr, men da vi er tilbage i Vorupør omkring klokken 15:00 skinner solen igen.
Vi slutter dagen af med en endnu en tur ud på molen og et besøg i ishuset på stranden. Man kan god blive afhængig af de isvafler.

Til sidetop.

I dag, tirsdag, sover vi for en gangs skyld længe - og vågner til det, der mest af alt ligner efterårsvejr.
På vores vej frem og tilbage i omegnen, er vi stødt på et skilt, der peger ned mod et BonBon museum, som ligger ved Hurup. Eftersom det er indendørsvejr, beslutter vi os for at aflægge museet et besøg, selv om det ikke ligefrem er det der står øverst på vores liste. Det viser sig at være en god oplevelse. Museet åbnede i 2009, brændte ned i 2017, men blev genopbygget og åbnede igen i 2018 i sin nuværende form.
Det er et lidt ejendommeligt museum, for det er både museum og bolchefabrik. Det er ganske gratis og da vi kommer ind, falder vi meget hurtigt i snak med en ældre herre, som begynder at fortælle om museet og alt det der er derinde. Museet ejes af Anita og Manfred Müller og det viser sig, at det er ejeren, som har slået kløerne i os. Han fortæller utrolig meget om museet og bolcheproduktionen, både nu og i gamle dage og det er faktisk meget interessant. Men, efter et stykke tid vil vi godt videre. Efter at have købt 6 små bøtter med forskellige bolcher - det forventes nok af os fordi adgangen er gratis - og er blevet en del kroner fattigere, lykkedes det os at "slippe fri" og komme tilbage til Vorupør.

Da frokosten er vel overstået, indbyder vejret ikke til andet end en eftermiddagslur og dagen sluttes af med lidt spadsereture i nærheden. Og det var så den dag.

Vis stort billede.
Hr. Müller fortæller om sit museum.

Vis stort billede.
Et udvalg af de mange bolcher.

Til sidetop.

Vi har aftalt med Kurt i Aalborg, at vi vil besøge ham i dag. Vejret er nogenlunde, meget blæsende, men heldigvis tørvejr. Undervejs handler vi nogle småting i Jysk, hvorefter vi går på jagt efter smørrebrød, som vi har lovet Kurt at tage med. Det volder godt nok nogle problemer, men til sidst lykkes det os, at finde et sted der er leveringsdygtigt.
Vi tilbringer en hyggelig dag i Aalborg og sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til Nørre Vorupør og handler lige ind til aftensmad undervejs.
Det blæser stadig kraftigt, så inden vi spiser til aften, går vi en tur for at tage nogle billeder af de voldsomme bølger der slår ind mod molen. Det er imponerende.

Vis stort billede.
Imponerende blæsevejr.

Til sidetop.

Det er torsdag og sidste dag i det Nordjyske. Efter morgenmaden kører vi til Bulbjerg, hvor vi skal se fyret, som man flyttede for nogle år siden. Men ups.....det viser sig, at det står ikke så godt til med vores Danmarks geografi, for fyret står på Rubjerg Knude - og ikke på Bulbjerg Det er en flovmand af dimensioner, som giver røde ører og masser af grin.
Nu bliver det så kun til at se Bulbjerg, eftersom der er for langt til Rubjerg Knude, men det er stadig en smuk tur og vi får genset det gamle fæstningsværk og nydt den storslåede udsig ud over bugten.

Vis stort billede.
Bunkeranlægget ved Bulbjerg.


Udsigten fra Bulbjerg.
På tilbagevejen prøver vi at få set vindmølle testcenteret ved Østerild, men kan ikke finde det, kun se nogle vindmøller. Øv. Derefter kører vi igen til Hanstholm fyr, som rummer udstillinger med kunst, kultur og mennesker. Vi er dog ikke inde at se udstillingen, men går derimod en tur rundt i området ad en såkaldt "pensionist sti".
Godt gennemluftet kører vi tilbage til Nørre Vorupør, hvor vi slutter eftermiddagen af med et besøg på Nørre Vorupør gamle kirkegård, som ligger på Kapelvej, øst for byen.
Kirkegården blev oprettet i 1878, men kirken som blev bygget af den indremissionske menighed, blev senere revet ned og flyttet til Nørre Vorupør. Der er stadig et lille kapel tilbage på kirkegården, som er en lille historisk tidslomme at besøge. De fleste gravsten taler deres eget sprog og vidner om unge fiskere som er omkommet på havet, eller børn. som døde på grund af datidens store børnedødelighed.
Kirkegården bærer tydeligt præg af forfald, blandt andet i form af en meget stor myretue (se billede), der vel er en lille meter høj og hele kirkegården er i det hele taget et gevaldigt mylder af myrer.
Vis stort billede.
Nørre Vorupør gamle kirkegård.
Vis stort billede.
Nørre Vorupør gamle kirkegård.
Igen i aften tager vi i biografen i Thisted, denne gang i den store sal Det er den sidste film i Biografklub Danmark i denne omgang. Så skal vi ikke jage med at se den, når vi kommer hjem. Filmen er i øvrigt fantastisk - "One Life" med Anthony Hopkins i hovedrollen.

Vis stort billede.
Nørre Vorupør gamle kirkegård.

Vis stort billede.
Nørre Vorupør gamle kirkegård.

Til sidetop.

Nu er vores ferie i det nordjyske slut for denne gang. Heldigvis er hele ferien ikke slut endnu, idet vi skal videre til Berlin, hvor vi slutter af med en lille uges storbyferie.
Første stop undervejs bliver Flensborg, men inden vi kommer så langt, har vi lige et lille 'ærinde' vi skal have klaret i Hvide Sande. Vi kører af landevejene derned og vores 'ærinde' består af et besøg hos "Ejvinds", hvor vi skal have kaffe og brunsviger. Det er et 'must', når vi er på den kanter.

Vis stort billede.
Det er ferie, det er Hvide Sande, det er 'Ejvinds'.

Efter at have tanket op med kaffe og kage fortsætter vi ad landevejene til Flensborg, hvor vi skal have en enkelt overnatning, inden vi fortsætter til Berlin.
Dagen slutter af med den traditionelle spisning på "Alte Senfmûhle" i Holmhof 45.

Til sidetop.


Jens Rostgaard Gjerløv.
August 2024.

Download printervenlig pdf kopi her: Download en printervenlig kopi af rejsebrevet uden billeder.

Til sidetop.