Link til regionens franske hjemmeside.

Alsace.

Består af departementerne:
Bas-Rhin
 / Haut-Rhin

Til billedside -  PC.

 [ Cascade du Nideck ]     [ Chateau du Haut-Kœningsbourg ]     [ Equisheim ]     [ Le Corbusier ]
[
Natzweiler-Struthof ]     [ Notre-Dame-du-Haut ]     [ Oberhaslach ]     [ Parc des Cigognes ]
[ Quiche Lorraine ]     [ Riquewihr ]     [ Ronchamp ]     [ Schirmeck ]     [ Volerie des Aigles ]


Ca. 1000 kilometer mod syd, ligger det idylliske Alsace. "Frankrigs Have" - som solkongen Ludvig den 14. kaldte det - på grund af de mange blomster der kendetegner regionen. Masser af steder er altaner m.m. prydet med blomster, som ingen andre steder i Frankrig og det gamle tilhørsforhold til Tyskland fornægter sig da heller ikke - tysk kultur har øvet en stor indflydelse på regionen, væsentlig større end den franske.
Det gælder også sprogmæssigt. I Alsace kan man godt med held tiltale franskmændene på tysk - og forvente et svar på tysk. Men man skal ikke prøve at gøre det andre steder i Frankrig...

Det siges, lidt uretfærdigt, at naboregionen Lorraine ikke er lige så interessant som Alsace, som til gengæld har mange spændende ting at byde på. 
Som almindelig turist er man tilbøjelig til at lade begge regionerne gå under betegnelse "Alsace" og man kan da også udmærket feriere i Lorraine og så foretage nogle spændende udflugter ind i Alsace. Kilometerafstandene til de forskellige steder i Alsace er ikke så store, man skal blot huske, at det kan tage lang tid at køre selv små afstande hernede.

Trænger man til at strække benene oven på den halvlange køretur til Alsace, så er Cascade du Nideck lidt nordvest for Oberhaslach rigeligt et besøg værd og et godt sted at begynde.

Efter ca. 20 minutters travetur ad bulede og ujævne skovstier, er man fremme ved et utroligt charmerende vandfald. Det er ikke så stort og overvældende, men det har sin egen charme.
Efter yderligere 20 minutters travetur er man tilbage til udgangspunktet og har set et af Frankrigs smukke vandfald……..

Man skal lige være opmærksom på, at man kan komme til vandfaldet fra 2 forskellige retninger: Henholdsvis nord og syd. Kommer man fra Oberhaslach, skal man køre ad D 218. Første gang man kommer til skiltningen til vandfaldet, er på sydsiden (ved restaurant Cascade du Niedeck) og denne sti er den smukkeste, fordi man kommer "op" til vandfaldet.

Fortsætter man derimod ad D 218 og kører rundt om bjergtoppen, kommer man til den anden parkeringsplads, hvorfra man kan komme "ned" til vandfaldet fra nordsiden.

Afstanden til vandfaldet fra sydsiden er ca. 1150 meter, fra nordsiden ca. 1250 meter.

Til sidetop.

I nærheden af Schirmeck finder man den berygtede kz-lejr Natzweiler-Struthof.

Den blev oprettet i 1941 og rummede ca. 40.000 fanger, som kom fra hele Europa.

Der er forskellige udlægninger af, hvor vidt dette var den eneste kz-lejr i Frankrig eller ej, men under alle omstændigheder er det et rystende syn. Ca. 1 kilometer fra lejren ligger et enligt hus, der blev brugt som gaskammer.

Vil du se et kort over Schirmeck så klik her.
Vil du vide mere om Natzweiler-Struthof så klik her. (Siden er på tysk.)

Til sidetop.

I Ronchamp ligger Notre-Dame-du-Haut, en moderne og meget særpræget valfartskirke, bygget af den franske - men schweizisk fødte - arkitekt Le Corbusier (1887-1965).
Kirken er bygget  i 1954, udelukkende i rustikke materialer, malet mosaik og skrånende gulv...meget særpræget, meget anderledes...

I Paris, på adressen 8-10 Square du Docteur Blanche i 16. arrondissement, ligger Maison La Roche. Et helt specielt hus i fremtoning og indretning, som også er tegnet og bygget af Le Corbusier. Skulle man komme til Paris, er det et besøg værd og skulle man komme til Marseille, har han også her bygget beboelse, som er noget for sig selv.

Vil du se lidt billeder fra Paris og læse lidt mere så klik her.

Vil du se et kort over Ronchamp så klik her. 

Til sidetop.

Eguisheim.

Til højre ses et gadebillede fra den gamle middelalderby, hvor husene er bygget således, at de danner en ring, hvorved der opstår en naturlig form for bymur. 

Den er ganske flot - men - også en lille smule ”sukkersød”.

Vil du se et kort over Eguisheim så klik her.

Til sidetop.

En anden gammel by i nærheden, er et besøg værd. Nemlig middelalderbyen Riquewihr, som med sine gamle fæstningsværker fra det 13. og 14. århundrede, nærmest er omkranset af en fæstningsmur fra det 16. århundrede.
Har man tid, bør man unde sig selv en Quiche Lorraine på én af de mange små ydmyge restauranter. Dertil bør man nyde et glas koldt fadøl.
Når man har indtaget dette kurfyrstelige måltid, er man menneske igen….

Vil du se et kort over Riquewihr så klik her.

Til sidetop.

Volerie des Aigles ligger ved foden af Château de Kintzheim og var det først af sin slags i Frankrig.
Her kan man opleve forskellige rovfugle i deres naturlige miljø, frit flyvende: ørne, condorer, falke, gribbe samt flere andre fugle, som man kan se i en utrolig flot opvisning. 

Det er fugle, som man ikke kommer tæt på i naturen, men her flyver de kun få centimeter over dit hoved og de er trænet til at vende tilbage til deres træners hånd med den store læderhandske.

Det er ganske enkelt imponerende at se, hvordan disse falkonerer er i stand til at træne fuglene op til at komme når de "kalder" på dem, selv om de får lov til at flyve frit omkring.

Château de Kintzheim ligger ca. 4 km. vest for Sélestat, når man kører ud ad D 159. Derefter er det bare at følge skiltene. Man skal lige være opmærksom på, at der kan være lukket visse dage og opvisningen er særligt afhængig af vejret. Selve opvisningen bliver kun kommenteret på fransk, men fuglene bliver dog præsenteret både på engelsk og tysk.

Vil du se et kort over Sélestat så klik her
 

Til sidetop.

Få kilometer fra Volerie des Aigles, ligeledes ad D 159 og op ad en sidevej der er skiltet, ligger La Montagne des Singes. En park med omkring 280 aber, der lever i total frihed på et 24 ha stort skovområde.

Vil du vide mere om La Montagne des Singes klik her. (Siden er på fransk, tysk og engelsk.)

Inden for få kilometer fra både Volerie des Aigles og La Montagne des Singes, ligeledes ad D 159, ligger Château du Haut-Kœnigsbourg på en 755 meter høj klippe. 

Slottet er bygget i det 12. århundrede og har huset mange prominente hoveder, bl.a. Kejser Wilhelm ll.

 

Til sidetop.

I området omkring Volerie des Aigles, La Montagne des Singes og Château du Haut-Kœnigsbourg ligger også Parc des Cigognes (en storke park).
Og kører man mod syd ad D 1B , finder man mellem Ribeauvillé og Riquewihr (ved Hunawihr) Centre des Cigognes et des Loutres.
Det er en 5 ha. stor dyrepark med storke og oddere, men man kan også være heldig at se masser af storkereder med storke, bare ved at køre gennem området.


Til sidetop.

Temperaturer i Alsace

Måned:

Jan. Feb. Mar. Apr. Maj Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.

Gennemsnitstemperatur:

5,5º 5,3º 9,3º 13,7º 15,8º 23,0º 24,1º 26,3º 21,2º 14,9º 7,6º 4,7º

Kilde: Frankrigs Meteorologiske Institut.

Mail til Jens Rostgaard Gjerløv.        

© Copyright.

Til sidetop.

Alle rettigheder forbeholdes.

Til: www.gjerlov.org